Gebouwen zijn in de toekomst volledig uit glas te construeren. Tenminste, als een innovatieve verbindingsmethode waarop de TU Delft patent heeft een succes wordt. Met een STW-subsidie werd in 2014 in Delft het eerste compleet glazen huis gebouwd.
Het idee is om een glazen bouwwerk (40x20x10 meter) te laten verrijzen op de plaats van het afgebrande Bouwkundegebouw. “Met wanden en dak uitgevoerd in glas”, vertelt bedenker Rob Nijsse, praktijkhoogleraar constructies aan de faculteit Bouwkunde. Erin komt een tribune, want het gebouw wordt gebruiken voor optredens en lezingen. De twee ton subsidie die technologiestichting STW hem en collega Fred Veer (Materiaalkunde) toekende, is ook bedoeld voor het vermarkten van het patent. De twee glasspecialisten praten daartoe met een Chinees bedrijf dat overweegt een licentie te nemen.
Geheim achter de innovatieve constructietechniek is een slimme klemverbinding voor het koppelen van losse glaspanelen. Een standaard glaspaneel, met maximale lengte van pakweg zes meter, is nu alleen met zware verbindingsplaten te koppelen tot grote lengtes. De Delftse vinding maakt daaraan een einde, door gebruik van klemkrachten zijn er elegante, slanke en veilige verbindingen mee te maken. Verbindingsstukken zijn nauwelijks zichtbaar, de overlap van glas is minimaal. Dus: geen grote stalen platen met boutverbindingen, maar enkele smalle staalstrips van pakweg 20 millimeter breed. “Die lijmen we vast in een groef die we in beide glasplaten maken”, legt Nijsse uit. “Resultaat is een verbinding die je even zwaar kunt belasten als een doorlopende ligger.” Proefstukken in portaalvorm zijn in het Stevin laboratorium van de TU Delft tot bezwijken belast. Daarbij bleef de verbinding intact tot aan de maximale breukspanning van glas (40 N/mm2). Inmiddels zijn met de verbindingsmethode liggers tot twintig meter lengte vervaardigd.
De slimme ‘knijperverbinding’ maakt een revolutie in de bouwwereld mogelijk, want in principe zijn alle constructie-elementen in glas uit te voeren. Met verlengde glasplaten zijn transparante balken, vloeren, muren, dakelementen te maken. Het onderzoek, waaraan Nijsse en Veer sinds twee jaar werken, is van meet af aan gericht geweest op normaal productieglas. Want het procedé moet ook betaalbare bouwkundige oplossingen opleveren. Met het oog op de veiligheid worden wel gelamineerde platen gebruikt. Dat voorkomt dat iemand bij wijze van spreken een steen dwars door het huis heen kan gooien.
Wordt het niet heel warm in een compleet glazen huis? Nijsse: “Bouwfysisch zitten daaraan uiteraard haken en ogen. Maar het gaat nu om het principe: deze innovatie opent grote nieuwe mogelijkheden voor glastoepassingen.”