Stakeholdergroep
Doel van het onderzoek is een methode te ontwikkelen die culturele, sociale, economische en functionele waarden integreert in ontwerpbeslissingen voor het renovatieproces. Een succesvol renovatieproces hangt af van de participatie van een brede vertegenwoordiging van stakeholders, zoals eigenaren, architecten of gemeenten. Maar de waardering van (bestaande) woningen kan afwijkend zijn voor verschillende betrokkenen bij een renovatieproces. Daarom is het belangrijk om de voorkeuren, voorwaarden en belangen van de partijen – de stakeholders – in kaart te brengen.
Stakeholders spelen een belangrijke rol in het project ‘Renoveren met Respect’. De grote diversiteit en kennis die zij inbrengen uit de praktijk zal bijdragen aan de ontwikkeling van een succesvol renovatiemodel. Verschillende stakeholders vertegenwoordigen, gerelateerd aan hun rol in het renovatieproces, verschillende kennisvelden. Betrokken partijen zoals gebouweigenaren, architecten, adviseurs en aannemers hebben invloed op de besluitvorming in het ontwerp- en bouwproces. Daarnaast hebben beleidmakers indirect invloed op de doelstellingen en het resultaat van renovatie. Binnen het onderzoek Renoveren met Respect draagt een representatie van de betrokken partijen bij aan het onderzoek en de totstandkoming van een renovatiemodel.
De ervaringen en inzichten die de stakeholders inbrengen binnen het onderzoek dragen bij aan een holistische en realistische evaluatie van waarden. Ook geven zij verschillende perspectieven op het omgaan met culturele en sociale aspecten, technische en energetische randvoorwaarden en economische haalbaarheid. Stakeholders zijn betrokken bij het onderzoek naar waarden van de bestaande gebouwen, bij onderzoek naar randvoorwaarden, bij toetsing van opgestelde modellen en tenslotte bij de verspreiding en toepassing van opgedane kennis.
De volgende stakeholders zijn betrokken binnen Renoveren met Respect:
- Woonbond
- VVE-Belang
- Ymere
- NRP
- Renda
- Post 65 projectgroep RCE
- Monumenten en Archeologie, gemeente Almere
- Duurzaamheid, gemeente Almere
- Gebiedsontwikkeling Zuidoost, gemeente Amsterdam
- Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam
- INBO architecten
- Hans van Heeswijk architecten
- Atelier Pro
- Hooyschuur architecten
- Klimaatmissie
- Wooninfo
Persoonlijke betrokkenheid
Onderstaand staan verschillende persoonlijke bijdrages van mensen die bij dit project betrokken zijn, met hun ambities en verwachtingen.
Wat zijn uw ambities voor het project en wat hoopt u uit het project te halen?
Ymere heeft tienduizenden woningen in bezit die uit de periode 1965-1985 komen. In de komende jaren zullen wij een groot deel van deze woningen moeten aanpakken, al is het maar vanwege de noodzaak tot verduurzaming! Ik hoop dat uit het onderzoeksproject praktische handvatten komen die wij in deze renovatieprojecten kunnen toepassen
Wat denkt u vanuit uw rol bij te dragen aan het project?
Aandragen van informatie betreffende de casussen, zelf deelnemen aan het onderzoek door de vragenlijsten in te vullen en geven van feedback op de resultaten. Ik zie ernaar uit!
Wat zijn uw ambities voor het project en wat hoopt u uit het project te halen?
Dat we met elkaar een model ontwikkelen om met respect voor deze naoorlogse architectuur de grote opgave om deze te verduurzamen te kunnen versnellen.
Wat denkt u vanuit uw rol bij te dragen aan het project?
Verbinden van kennis en partners vanuit NRP, werkgroep NRP Erfgoed en NRP Academie.
Wat zijn uw ambities voor het project en wat hoopt u uit het project te halen?
Ik hoop meer inzicht te krijgen in de belangen van andere belanghebbenden in verduurzamingsprocessen. Dat kan mij helpen om bepaalde afwegingen beter uit te leggen aan huurders. Daarnaast is het waardevol om meer te leren over dit soort woningen. Het zijn op het eerste gezicht geen architectonische hoogstandjes, maar als je goed kijkt en samen erover praat valt er zoveel meer te zien. Dat is echt leuk!
Wat denkt u vanuit uw rol bij te dragen aan het project?
Ik hoop met mijn ervaringen als ondersteuner van huurders(organisaties) die te maken krijgen met verduurzaming een bijdrage te kunnen leveren aan een veelzijdig beeld van wat renoveren kan betekenen. Welke drijfveren hebben huurders om te willen verduurzamen of mee te gaan in de plannen van een verhuurder? Welke kansen en welke obstakels zijn er of worden zo ervaren?
Wat zijn uw ambities voor het project en wat hoopt u uit het project te halen?
Waardering voor gebouwen uit de betreffende periode en de bewustwording voor de circulaire (bouw)economie die volgens atelier PRO architekten noodzakelijk is.
Wat denkt u vanuit uw rol bij te dragen aan het project?
Wij ondersteunen initiatieven zoals ‘Renoveren met Respect’ en werken samen met kennisinstellingen zoals TU Delft en Hogescholen in Den Haag en Rotterdam. Onze bijdrage is vooral kennis over renovatie en transformatie die wij willen delen met stakeholders om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de waardering van gebouwen uit ‘Post 65’ architectuur en bewustwording van circulaire (bouw)economie.