Nieuws

17 september 2020

Keramisch klimaatgevel werkt als de radiator van een auto

Keramisch klimaatgevel werkt als de radiator van een auto

Energiebesparing in gebouwen gaat gewoonlijk vooral om het beperken van de uitstroom van warmte of koelte via de gevel. Promovendus Jason Vollen draait het om: zijn keramische gevelsysteem laat warmte binnen en slaat het op om te gebruiken wanneer het nodig is.

09 september 2020

BK MOOC’s en ProfEd courses succesvol

BK MOOC’s en ProfEd courses succesvol

Uit alle MOOC’s van de TU Delft is de BK MOOC Zero-Energy Design: an approach to make your building sustainable onder leiding van professor Andy van de Dobbelsteen door de TU Delft geselecteerd en voorgedragen voor de jaarlijkse edX prijs voor ‘Exceptional Contributions in Online Teaching and Learning’.

03 september 2020

Dining in the Urban

Dining in the Urban

Congratulations to Benoît Marcou (MSc Architecture, BK) who received an honourable mention for his thought-provoking entry into the international competition, Dining in the Urban. Benoît’s proposed design questions the ephemerality of the urban picnic, through a fragile intervention made of wooden planks woven into the complex stone patterns of Skopje’s public ground.

25 augustus 2020

'Architectuur moet je aantrekkelijk verpakken, net als koekjes of auto's'

De doorbraak van het modernisme in de VS en de commercialisering ervan was in belangrijke mate te danken aan de Architectural Record. Dit toonaangevende tijdschrift fungeerde als “voertuig voor verandering”, constateert promovendus Phoebus Panigyrakis. Het achterliggende motief was vrij banaal: het draaide om de advertentieverkoop, niet om idealen.

23 augustus 2020

De verbeelding aan de macht

De verbeelding aan de macht

Technische universiteiten zijn goed in exacte vakken, maar laten het vaak afweten als het gaat om de verbeelding. Hoog tijd dat daarin verandering komt, vindt hoogleraar Klaske Havik. “Zonder verbeelding is innovatie onmogelijk.”

18 augustus 2020

Koopwoningmarkt wordt (nog) niet geraakt door de coronacrisis

Koopwoningmarkt wordt (nog) niet geraakt door de coronacrisis

De koopwoningmarkt en de hypothekenmarkt draaiden in de eerste helft van 2020 op volle toeren. Dankzij het enorme pakket aan ondersteuningsmaatregelen van de centrale overheid en lokale overheden in het kader van de coronacrisis in Nederland, lijken tot nu toe relatief weinig woonconsumenten in economische zin echt geraakt te zijn.

21 juli 2020

Quick-start voor ontwerpen met waarden in gebiedsontwikkeling

Quick-start voor ontwerpen met waarden in gebiedsontwikkeling

Stedenbouwkundig ontwerp in complexe stadsprojecten gaat voorbij oppervlakkige behoeften en wensen en draait draait om het blootleggen van gemeenschappelijke waarden. Ontwerpers kunnen het creëren van een gedeelde visie onder belanghebbenden faciliteren door de implicaties en het potentieel van deze waarden te laten zien.

16 juli 2020

Betaalbare duurzame huisvesting

Betaalbare duurzame huisvesting

Het nieuwe H2020 RE-DWELL-project zal een nieuwe generatie academici en professionals opleiden om de dringende behoefte aan betaalbare en duurzame huisvesting aan te pakken, een grote uitdaging voor de Europese samenleving. Bij het grote onderzoeksproject zijn tien verschillende universiteiten en een innovatief onderwijsprogramma in heel Europa betrokken.

15 juli 2020

Vermindering van het gasverbruik van kassen

Vermindering van het gasverbruik van kassen

Kassen gebruiken grote hoeveelheden aardgas voor het behoud van de ideale groeiomstandigheden van het gewas. BK Alumna Liesanne Wieleman en Jildou de Jong van de start-up Thermeleon en onderzoeker Martin Tenpierik kregen van NWO een Take-Off subsidie om een onderzoek te doen naar de technische en financiële haalbaarheid van een nieuw zeefsysteem, dat functioneert als een passieve warmtebatterij. De eerste resultaten laten een goed potentieel zien voor het terugdringen van de jaarlijkse gasvraag van de tuinbouwsector in Nederland.

15 juli 2020

Plaatsen waar mensen naartoe moeten willen

Plaatsen waar mensen naartoe moeten willen

De behandeling van besmettelijke ziekten als COVID-19 en ebola is uitdagend, al helemaal op locatie onder extreme omstandigheden. Hoe kan je architectonisch ontwerp inzetten om zulke klinieken technisch mogelijk te maken én benaderbaar? In samenwerking met Artsen Zonder Grenzen gingen studenten van de mastertrack Building Technology met die vraag aan de slag.