Studievereniging Stylos trakteert op zomerse stellage met festivalvibe

Nieuws - 09 juni 2024

Op de kruising van het Mercuriuspad met de Nieuwe Gracht vind je de hele maand juni een zomerse stellage met festivalvibe. Interessante houten bouwwerken met fietsbanden als ramen en paraplu’s aan het plafond, sieren het gewoonlijk kale bouwkavel.  Binnen waan je je in een verweerd strandcafé. Er zijn meerdere ingangen, verborgen hoeken en verrassende doorkijkjes. Dit is het Lustrum Paviljoen, gebouwd door studievereniging Stylos, ter ere van hun 130-jarig bestaan. 

Wie jarig is, trakteert. De studievereniging van de faculteit Bouwkunde doet dat met het Lustrum Paviljoen, gemaakt van duurzaam en circulair materiaal, opgebouwd uit verschillende modules. Niet alleen voor de gezelligheid, iedere module is gemaakt met, en voor een organisatie in Delft. Het project heet dan ook ‘Bouwen met Delft.’  

Bijenstal voor Kinderboerderij Tanthof

“We werden gebeld met de vraag of we iets nodig hadden en kregen de randvoorwaarden en maten mee”, vertelt Sylvia Looijestijn, beheerder en bijenhouder van Kinderboerderij Tanthof. De vraag kwam als geroepen. “Onze bijenpopulatie groeit haar verblijf uit. Samen met Stylos ontwierpen we een nieuwe, grotere zogenoemde bijenstal, waar meer bijenkasten kunnen staan en waar we ook opbergruimte hebben. Iets dat we nu missen.” De bijenstal is nu nog onderdeel van het paviljoen, heeft een lange, hoge houten tafel en een raatstructuur als achterwand. Begin juli wordt de module naar de kinderboerderij gebracht. Ook de andere modules krijgen dan een nieuw thuis, bij bijvoorbeeld Stichting Stunt, of buurtgemeenschap Taste.  

Studente Tinka de Leeuw, die meehielp met het opbouwen van het paviljoen, is trots op het resultaat: “We weten bij Bouwkunde als geen ander hoe je een bouwwerk ontwerpt, maar om het nu ook echt in elkaar te zetten was heel tof.” Ook geeft het een goed gevoel om iets voor maatschappelijke organisaties in Delft te bouwen en tegelijk verbinding te maken met de buurt. Als studievereniging houden we ons meestal bezig met studenten. Het is heel leuk om ook interactie met de rest van Delft te hebben.” 

Activiteiten voor heel Delft

Er zijn dan ook de hele maand activiteiten rondom het paviljoen. “Natuurlijk organiseren we dingen voor studenten, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke lunch”, vertelt Tinka. “Maar, we organiseerden ook al een diner, voor de buurt. En we gaven begin juni workshops aan basisschoolklassen. We proberen de hele maand zo vaak mogelijk bij het paviljoen te zijn, zodat iedereen die dat wil, kan komen kijken.”  

En dat is leuk voor alle leeftijdsgroepen. Stylos bouwde onder andere een chillruimte voor Scouting Paulus.  Er zijn modules met twisterspel op de grond en krijtborden aan de  muur,  waar natuurlijk op getekend mag worden. Ook kan je als bezoeker meebouwen aan  een bijenhotel en is er een mini-expositie over duurzaam hout. De maand wordt afgesloten met het ‘Lustrum Mid Zomer Nacht’ op donderdag 27 juni. Een feest waarmee de studenten ook meteen hun studiejaar afsluiten. Student, of niet, iedereen is welkom tijdens de afsluiter van dit sociale, duurzame, creatieve en verbindende evenement.