Studenten ontwerpen verbindende wandelroutes in Delft-West

Nieuws - 12 april 2024

Hoe zorg je voor meer verbinding tussen bewoners en organisaties in Delft-West (Tanthof, Buitenhof en Voorhof)? En, stip je tegelijkertijd ingewikkelde maatschappelijke problemen aan, zoals duurzaamheid en de energietransitie?  Vier studenten van de TU Delft hielden zich tien weken bezig met deze vragen en sloten hun project af me een workshop bij Stichting Stunt. Het doel? Met hun ideeën een zaadje planten, waar andere partijen op door kunnen bouwen.  

De opdracht van de studenten was alles behalve simpel: Vind een duurzame oplossing voor sociale problemen, samen met bewoners en organisaties in Delft-West. Ze startten met het analyseren van de wijken. Hoe zien de wijken eruit, waar zijn wegen, parken en het openbaar vervoer en wat zijn logische plekken om elkaar te ontmoeten? Daarna gingen ze zelf op pad en spraken met organisaties als WijWest, Stichting Stunt, Cultuurhuis en KopieKoffie, maar ook met bewoners zelf.  

Studenten inzetten voor duurzame oplossingen

Ze ontdekten dat organisaties onderling nog beter samen kunnen werken, maar zagen ook kansen voor een betere verbinding tussen de wijken en de TU. “Studenten van de TU kunnen helpen met oplossingen voor bijvoorbeeld duurzame energie, maar ook het duurzaam en groen inrichten van de wijken”, staat in hun eindrapport. Uiteindelijk ontwierpen ze vier verschillende wandelroutes. “Wij denken dat wandelroutes een simpele en effectieve manier zijn om mensen en  wijken met elkaar en met de rest van Delft te verbinden”, schrijven de studenten. 

Verbindende wandelroutes

Het project werd afgesloten met een workshop waarin de studenten verschillende organisaties uit Delft-West hielpen met het ontwikkelen van de routes. Ze gebruikten een eerder ontworpen getekende kaart van de wijken. Hierop konden deelnemers met punaises en draad wandelroutes langs de meest interessante plekken van de wijk maken. Uiteindelijk leverde dit vier routes op, een circulaire route, een energie route, een culturele route en een ecologische route.  

Wie neemt het stokje over?

Of de wandelroutes er ook echt komen is nog niet zeker. Voor de studenten was de wokshop het einde van hun vak. In hun rapport schrijven ze dat ze het jammer vinden dat het is afgelopen. Ze hopen dat ze een zaadje hebben geplant bij de verschillende organisaties en dat de wandelroutes er uiteindelijk echt komen.