Bètavakken saai? Niet als een TU student de lessen geeft

Nieuws - 14 juni 2024

Een stuk of tien robots staan netjes in een rij in de klas te wachten tot de les begint. Het is de laatste les van een driedelige pilot, waarbij TU student  Amos Yusuf, leerlingen van het Stanislas VMBO/MAVO robots heeft laten bouwen en programmeren. De pilot is een samenwerking tussen de middelbare school, de TU en NUVO, een organisatie die studenten langdurig aan scholen koppelt.  Bijzonder, want zowel  de studenten, leerlingen en docenten leren, en profiteren van deze lessen.   

De robots, vorige week door de leerlingen zelf in elkaar gezet, bestaan uit een horizontale houten plaatje, met twee wielen, een hoop draden en een batterij. Het is de bedoeling dat de leerlingen ze deze week zo programmeren dat ze over een zwarte lijn kunnen rijden en obstakels kunnen herkennen. Geen makkelijke opgave. De robots raken vooral bij bochten in de war en sommigen zijn verloren in een eeuwigdurende cirkels. In tweetallen proberen de leerlingen de problemen op te lossen. Yusuf loopt rond en helpt, maar laat de jongeren het vooral zelf uitzoeken.  

Leren van leerlingen

De masterstudent vindt het waardevol om les te geven op een middelbare school. “Ik wil niet alleen wetenschappelijk bezig zijn, maar ook mijn kennis delen met de maatschappij. Bovendien is het ook voor mij leerzaam. Op de TU, zeker tijdens de master, ben ik vooral theoretisch bezig. Het is heel interessant om de robots ook daadwerkelijk in elkaar te zetten en te zien hoe ze in de praktijk werken.” Daarnaast leert Yusuf ook van de leerlingen. “Niet iedereen denkt hetzelfde en lost problemen op dezelfde manier op. Ik leer hier  op verschillende manieren uitleggen, zodat uiteindelijk iedereen het snapt. Het is mooi om te zien dat jongeren die het eerst niet begrijpen, na een andere manier van uitleggen wel het licht zien.”  

De leerlingen zijn dan ook enthousiast over de lessen. “Ik heb wel eens nagedacht over programmeren, maar na deze lessen wil ik er ook echt meer mee gaan doen”, vertelt de veertienjarige Jorick. Hij vindt het fijn dat er een andere docent dan normaal is.  “Het is interessant om van iemand les te krijgen die je nog niet goed kent. Yusuf leert ons allemaal nieuwe dingen.” 

Lessen vergroten wereldbeeld

Docent Jonna van Mourik beaamt dat een nieuw gezicht goed is voor de motivatie. Ze is tijdens de les constant in de klas aanwezig, maar bemoeit zich niet met de inhoud. “Na de eerste les heb ik met de klas geëvalueerd en iedereen was enthousiast. Er zijn leerlingen die bij andere vakken concentratieproblemen hebben en constant de klas worden uitgezet. Hier zijn ze heel fanatiek aan het werk.” Daarnaast vindt ze het mooi om te zien dat deze lessen de wereld van de leerlingen vergroten.  “Techniek is zo’n ruim begrip, en zoveel meer dan het in elkaar zetten van een apparaat. De lessen van Yusuf geven de scholieren een idee van de mogelijkheden die er ook voor hen zijn.”  

De pilot wordt op het Stanislas VMBO/MAVO volgend jaar een echt vak, gegeven door een student van de TU, via NUVO. Mede-oprichter van NUVO Mick Dam is blij met de voortzetting van de pilot. “Er zijn steeds minder jongeren geïnteresseerd in bètavakken. Door het koppelen van enthousiaste studenten aan middelbare scholen hopen we deze interesse terug te brengen. Daarnaast helpen we op deze manier met het aanpakken van het lerarenvraagstuk, verhogen we de onderwijskwaliteit en brengen we studenten in contact met het onderwijs. Dit is dus een win-win situatie op alle fronten.”  


Ben je als school geïnteresseerd in langdurige ondersteuning in betàvakken door een student? Neem contact op met Mick Dam: Dam@de-nuvo.nl