TU Delft en Urenco investeren samen in nucleair talent

Nieuws - 29 oktober 2024

Uraniumverrijker Urenco en TU Delft gaan samenwerken in de ontwikkeling van nieuwe generaties nucleaire wetenschappers. Urenco steunt gedurende drie jaar het Delft Excellent Laboratory Facilities for Innovation and Nuclear Education (DELFINE) programma voor een grotere pool van nucleair talent dat kan werken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. 

De samenwerking tussen TU Delft en Urenco ondersteunt jaarlijks ten minste 60 studenten en onderzoekers in hun onderzoekswerk, zowel op het gebied van de energietransitie als op het gebied van medische isotopen. DELFINE richt zich op de opleidingscapaciteit in het laboratorium en op de beschikbaarheid van essentiële lab apparatuur en het onderhoud daarvan.

Een groeiend aantal hoogopgeleide talenten is nodig voor actuele vraagstukken in Nederland op het gebied van kernenergie en nucleaire geneeskunde. De onderzoeksreactor in Delft heeft onlangs een intensieve modernisering ondergaan waardoor onderzoekers en studenten sneller en geavanceerder onderzoek kunnen doen naar behandeling van kanker, energietransitie en materialen.
 
TU Delft Reactor Institute (RID) is al 60 jaar het Nederlandse kenniscentrum voor aan straling gerelateerd onderzoek en onderwijs. Met kennis en expertise levert het RID een belangrijke bijdrage aan fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek.
 
Urenco verrijkt uranium waarmee kerncentrales over de hele wereld CO2-vrije elektriciteit opwekken. Ook produceert het hoogwaardige halfproducten voor de nucleaire geneeskunde. Het bedrijf wil mogelijkheden bieden aan afgestudeerden die aan de slag willen in de brede nucleaire sector.
 
Jan Leen Kloosterman, TU Delft: "De recente ontwikkelingen in Nederland op het gebied van kernenergie en nucleaire geneeskunde vereisen een groot aantal mensen die zijn opgeleid met state-of-the-art technologie. De TU Delft zet zich in om de opleidingscapaciteit van ingenieurs met een nucleair profiel te vergroten om deze nucleaire ontwikkelingen in Nederland mogelijk te maken.”

Ad Louter, algemeen directeur van Urenco Nederland: “De rol van kernenergie in onze toekomstige CO2-vrije energiemix betekent dat de vraag naar nucleaire kennis en kunde groeit. Er zijn volop kansen om aan de slag te gaan en we nemen graag onze verantwoordelijkheid om de talentpool te helpen vergroten met financiële steun en carrièremogelijkheden voor studenten en afgestudeerden. DELFINE vormt een aanvulling op Urenco's soortgelijke banden met de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde instellingen Cambridge University en de University of Manchester.”

Lees meer over Delfine