Israël-Hamas: CvB TU Delft pleit voor onmiddellijk staakt het vuren

Nieuws - 22 mei 2024 - Webredactie Communication

Gezien de ontwikkeling van het conflict tussen Hamas en Israël sinds 7 oktober, de uitspraken van het Internationale Gerechtshof, signalen dat collega's en studenten zich niet meer veilig voelen, en de protesten op universiteiten, voelen het College van Bestuur en decanen van de TU Delft de behoefte om hun zorgen uit te spreken over de situatie in Gaza en Israël.  

We vinden het menselijk leed dat het geweld tussen Israël en Hamas heeft veroorzaakt afschuwelijk. We delen de gevoelens van verdriet, verbijstering en onmacht. We veroordelen alle schendingen van het humanitair oorlogsrecht, en hopen dat dit conflict zo snel mogelijk eindigt. We wijzen elke vorm van antisemitisme en islamofobie af. We onderschrijven de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof en resoluties van de VN-Veiligheidsraad, waarin Israël wordt opgeroepen om de hongersnood in Gaza tegen te gaan, het dringende beroep wordt gedaan op Hamas om alle gijzelaars vrij te laten en gepleit wordt voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. 

Samenwerking met Israël en Gaza

Demonstraties op onze campus zijn tot nu toe vreedzaam verlopen. Onze gesprekken met actievoerders verlopen respectvol. Zij verdienen daarvoor een compliment. Dat neemt niet weg dat wij verschil van opvattingen hebben over samenwerkingsverbanden. Het beëindigen of bevriezen van alle contacten met onderwijsinstellingen van een land biedt geen oplossing. We vinden het van belang om in dialoog te blijven met studenten en collega’s uit conflictgebieden, omdat juist zij kunnen bijdragen aan verandering. 

Binnen TU Delft adviseert het team Kennisveiligheid of een bepaalde samenwerking toegestaan en/of wenselijk is. Als TU Delft houden we ons uiteraard aan de Nederlandse en Europese wetgeving. Bij kennisveiligheid gaat het dan over onderwerpen zoals dual use, maar binnen ons toetsingskader kennisveiligheid is ook expliciet aandacht voor mensenrechtelijke en ethische aspecten. 

Voor samenwerkingen die maatschappelijk debat oproepen, heeft TU Delft eerder al een zogeheten moreel beraad in het leven geroepen. Daarin worden kwesties van diverse kanten belicht. We willen daarom ook een moreel beraad organiseren over hoe gewaarborgd kan blijven dat samenwerkingen die de TU Delft aangaat hand in hand gaan met internationaal recht, naar de letter én naar de geest.  

We hebben besloten om geen lijst te publiceren van samenwerkingen met één individueel land omdat we ons zorgen maken over de sociale veiligheid van betrokken wetenschappers en studenten, een risico dat niet ondenkbeeldig is gezien de manier waarop de huidige maatschappelijke discussie woedt. Op de openbaar toegankelijke website CORDIS kan iedereen opzoeken met welke partners uit welke landen TU Delft samenwerkt in Europese onderzoeksprojecten.  

Als academische instelling maken wij ons grote zorgen over de vernietiging van de academische infrastructuur in Gaza. Juist omdat wetenschappers en studenten zo’n essentiële bijdrage kunnen leveren aan positieve verandering. We zullen daarom ons uiterste best doen om te onderzoeken op welke wijze de TU Delft kan  bijdragen aan de wederopbouw van de educatieve en academische infrastructuur. We staan daarbij open voor suggesties, en zullen samen met andere universiteiten / UNL bepleiten dat OCW zich hier ook voor inspant. 

Open houding universiteit

Van verschillende zijden worden we opgeroepen tot (politieke) stellingname voor of tegen een van de betrokken partijen. Naar ons oordeel past een dergelijke stellingname niet bij ons als universiteit. Als academische instelling willen we in gesprek blijven met academische instellingen uit andere landen, tenzij de overheid dit Nederlandse universiteiten expliciet verbiedt, bijvoorbeeld door het instellen van sancties. We willen ruimte blijven bieden aan onze medewerkers en studenten om inzichten en informatie te delen, zorgen te uiten en meningen te delen, binnen de bestaande medezeggenschap. Omdat het over onderwerpen gaat die ons raken, kunnen dat moeilijke, ongemakkelijke en/of pijnlijke gesprekken zijn. We vinden het daarbij essentieel dat de TU Delft een veilige plek is en blijft voor al onze studenten en medewerkers, ongeacht hun afkomst, achtergrond of politieke overtuiging. We stimuleren en faciliteren het onafhankelijk denken, kritische debat en analyse, in de hoop dat dit resulteert in oplossingen, innovaties en ideeën over hoe het anders kan. We moedigen onze wetenschappers ook aan hun expertise te delen met de maatschappij, omdat ze een belangrijke rol spelen in de duiding van het voortdurende conflict. 

We waarderen de betrokkenheid van studenten en medewerkers die op verschillende manieren aandacht blijven vragen voor dit onderwerp. We zijn blij dat er op diverse plekken binnen de universiteit het gesprek met elkaar gevoerd wordt en dat dit ook zal blijven gebeuren. We vragen onze gemeenschap om het gesprek met elkaar te voeren met aandacht en respect voor elkaar van mens tot mens. Er is binnen de TU Delft altijd ruimte voor verschil van mening, voor verschillende wetenschappelijke perspectieven en voor persoonlijke gevoelens. Oproepen tot haat, geweld, intimidatie of oproepen die anderszins die kaders van de open samenleving overschrijden, passen daar vanzelfsprekend niet bij. Het open gesprek met elkaar (blijven) voeren is extra belangrijk nu de spanning binnen universiteiten oploopt. 

Richtlijn protesten Universiteiten van Nederland

Demonstreren en protesteren hoort bij onze democratie. Als College van Bestuur en decanen zullen we uiteraard ook in de toekomst vreedzame protesten rondom de situatie in Israël en Gaza blijven respecteren. Het bezetten van een gebouw of een terrein geldt niet als demonstreren/protesteren en is niet toegestaan, evenals zonder toestemming overnachten in gebouwen of op terreinen van de universiteit. Dit is in lijn met de op 14 mei verschenen UNL- richtlijn. 

 

College van Bestuur TU Delft.