TU Delft | Campus Den Haag op CID-dag 2024

Nieuws - 23 oktober 2024

Op woensdag 16 oktober vond de Central Innovation District (CID)-dag plaats, georganiseerd door de gemeente Den Haag op de Haagse Hogeschool. Het CID (Central Innovation District) staat voor de ambitie van Den Haag om het centrum, met name het gebied rondom en tussen de drie grote treinstations te transformeren tot een aantrekkelijk stedelijk gebied waar wonen, werken, leren en innoveren samengaan. De gemeente werkt hiervoor samen met bewoners en belanghebbenden aan plannen voor nieuwe woningen, kantoren, groenvoorzieningen en betere wandel- en fietsroutes in het gebied. 

Chakir el Moussaoui – AI en algoritmen: Hoe voorkomen we dat gemarginaliseerde groepen de dupe worden?

Op deze dag deed Chakir el Moussaoui, alumnus en oud-MSc-student Computer Sciences van TU Delft, mee met een workshop over hoe het onderwijs en onderzoek naar AI een positieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Chakir reflecteerde op de ethische implicaties van AI, wat centraal stond in zijn masteronderzoek rond het ontwikkelen van AI-technologieën vanuit een inclusieve en rechtvaardige benadering. . Hij benadrukte het belang van het actief betrekken van gemarginaliseerde groepen bij de ontwikkeling van AI om te voorkomen dat bestaande ongelijkheden door deze technologie worden versterkt. Met concrete voorbeelden uit zijn werk, die hij in de Haagse Schilderswijk heeft uitgevoerd, liet hij zien hoe AI eerlijk kan worden ingezet, waarbij technologische vooruitgang hand in hand gaat met sociale rechtvaardigheid. 

Na het gesprek was Chakir aanwezig op de informatiemarkt, samen met studenten en onderzoekers van andere onderwijsinstellingen, zoals de Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden en LUMC. Zij presenteerden vernieuwende ideeën en studies die de innovatieve kant van het CID versterken. Dit gaf een beter beeld van de kennisinstellingen die zich in het CID bevinden, waar ze mee bezig zijn, met wie ze samenwerken en wat zij de stad Den Haag te bieden hebben.  

Gebiedsontwikkeling Central Innovation District 

Lees meer over de gebiedsontwikkeling op www.denhaag.nl/cid