BK Health: Het ontwerpen van leefomgevingen voor gezondheid en welzijn
De intrinsieke verbinding tussen gezondheid en de gebouwde en natuurlijke omgeving is nog nooit zo duidelijk geweest, vooral in het licht van een recente wereldwijde pandemie en de escalerende klimaatcrisis. Van stadsplattegrond tot binnenklimaat, onze omgeving heeft een grote invloed op zowel fysieke als mentale gezondheid. Met dit in gedachten wil BK Health antwoord geven op de vraag: Hoe kunnen we de gebouwde en natuurlijke omgeving inrichten om de gezondheid en het welzijn van iedereen te verbeteren?
Waarom BK Health van belang is
De gebouwde omgeving beïnvloedt de gezondheid op talloze manieren, van het stimuleren van lichamelijke beweging via wandelvriendelijke buurten tot het verminderen van hittestress in stedelijke gebieden met behulp van groene verbindingen. De impact van onze omgeving gaat echter verder dan fysieke gezondheid. Deze beïnvloedt ook sociale interacties en mentaal welzijn. Toch verergert de huidige verstedelijking vaak gezondheidsongelijkheid, waardoor kwetsbare bevolkingsgroepen aan grotere risico’s worden blootgesteld. Deze groepen kampen niet alleen met fysieke uitdagingen, zoals een gebrek aan toegankelijke infrastructuur, maar ook met sociale belemmeringen, waaronder beperkte mogelijkheden voor sociale verbinding en steun. Het aanpakken van deze complexe uitdagingen vereist een samenhangende benadering waarin ontwerp, beleid en gemeenschap worden geïntegreerd.
Stimuleren van een ommekeer
BK Health wil verandering stimuleren door samenwerking tussen disciplines en niveaus te versterken. Door onderzoekers, docenten en professionals te verbinden, bevordert BK Health kennisdeling en innovatie. De community combineert inzichten en expertise uit architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, bouwfysica, milieubeheer en beleid om samen te werken aan gezondere leefomgevingen.
Professor Environmental Behaviour and Design Machiel van Dorst benadrukt het belang van samenwerking: “Gezondheid is een primaire behoefte voor iedereen. Een gemeenschappelijke basis vinden is daarom essentieel;, vooral voor wetenschappers en studenten die onze toekomst vormgeven." Deze focus op inclusiviteit en diverse perspectieven versterkt het werk van BK Health en brengt oplossingen die gemeenschappen positief kunnen veranderen.
Associate Professor Deepti Adlakha legt een ander belangrijk aspect uit: "Preventie is cruciaal bij het aanpakken van zowel volksgezondheid als planetaire gezondheid. Chronische ziekten, stijgende zorgkosten en klimaatgerelateerde risico’s zijn allemaal met elkaar verbonden. Onze omgeving kan deze problemen verergeren of juist verminderen. Door ruimtes te ontwerpen met gezondheid en welzijn als prioriteit, kunnen we gezondheidsrisico’s verminderen, de zorglast verlichten en de levenskwaliteit verbeteren." Dit herinnert ons eraan dat de gebouwde omgeving niet alleen gaat over esthetiek of functionaliteit, maar over het creëren van gemeenschappen die zowel individueel als collectief welzijn ondersteunen.
Een oproep tot actie voor een gezondere toekomst
Via seminars, workshops, onderzoeks- en onderwijsinitiatieven en netwerkevenementen ondersteunt BK Health haar leden in hun streven naar gezondere ruimten en ontwerppraktijken. BK Health wil verder gaan dan academische discussies en praktische inzichten bieden die wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid aanpakken. Deze dynamische gemeenschap is een oproep tot actie — naar onderzoekers, studenten en professionals — om samen omgevingen te creëren waarin zowel mensen als de planeet kunnen floreren.
BK Health wordt geleid door professor Machiel van Dorst en associate professor Deepti Adlakha van de afdeling Urbanism.
Bezoek de webpagina van BK Health voor meer informatie of ontdek hoe je kunt bijdragen aan een gezondere en rechtvaardigere toekomst voor iedereen.