Repair, Reuse, Reduce, Recycle: deze 4 experts helpen de circulaire economie te realiseren

Nieuws - 01 februari 2023 - Webredactie Communication

De Nederlandse economie moet in 2050 helemaal circulair zijn om klimaatverandering te helpen stoppen. Maar we maken juist meer gebruik van plastic wegwerpverpakkingen en gebruiken meubels en kledingstukken steeds korter, zo bleek uit het tweejaarlijks rapport over de kringloopeconomie van het Planbureau voor de Leefomgeving vorige week. Binnen Europa loopt Nederland weliswaar voorop als het gaat om recycling, maar dat doen we nog grotendeels 'laagwaardig', zo blijkt uit het rapport. Van plastic verpakkingen maken we na recycling bijvoorbeeld wel tuinbankjes of bermpaaltjes, maar niet vaak genoeg nieuwe plastic verpakkingen.

Experts van de TU Delft werken elke dag aan slimme oplossingen en nieuwe inzichten om de kringloopeconomie werkelijkheid te helpen maken. We lichten er een aantal uit. Lees meer over hoe deze mensen werken aan ‘repair, reuse, reduce & recycle’.

 

 

 

Ruth Mugge – Hoogleraar Sustainable Design for Sustainable Consumer Behavior

Hoe je spullen zo ontwerpt dat mensen er nooit meer vanaf willen

Niet vervangen, maar repareren, een tweedehands exemplaar in plaats van een nieuw model of beter letten op het energielabel. Sommige mensen maken veel duurzame keuzes maar voor anderen is dit best lastig. Fabrikanten en designers kunnen consumenten echter helpen om zich duurzamer te gedragen door middel van het productontwerp. Ruth Mugge geeft inzicht in de rol van het ontwerp voor het stimuleren van duurzaam consumentengedrag. Zij probeert daarbij antwoord te geven op vragen als: Hoe kan het ontwerp consumenten stimuleren tot het doen van onderhoud en reparatie? Wanneer zien consumenten een refurbished product als een alternatief voor een nieuw product? Hoe kan de adoptie van producten van recycled plastic worden gestimuleerd? En hoe kunnen consumenten worden verleid om langer met hun producten te doen?

Lees meer over Ruth Mugge en beluister de podcast Out of the Blue van faculteit Industrieel Ontwerpen waar Ruth spreekt over ‘Goodlooking crappy things’.

Peter Rem - Hoogleraar Resources & Recycling

Hoe je van afval weer opnieuw hoogwaardige plastic verpakkingen kunt maken (‘Recycling’)

Over tien jaar ziet de recycling van plastics, beton en elektronica er onherkenbaar uit, voorspelt recyclingexpert Peter Rem. Een afvalverwerkingsbedrijf is dan niet langer een enorm sorteerterrein met grote scheidingsinstallaties, maar een distributiecentrum van waaruit we herwonnen grondstoffen kunnen verspreiden om ze opnieuw tot hoogwaardige producten te verwerken. De technologieën die Rem en zijn team ontwikkelen maken dit al ten dele waar

 

Eén innovatie van Rem is Magnetic Density Separation, waarbij met behulp van een magnetische vloeistof plastic snippers efficiënt op soort gescheiden kunnen worden. In Amsterdam is inmiddels een grote fabriek gebouwd door Umincorp, een spinoff van de TU Delft, dat deze technologie gebruikt voor het scheiden van plastics. Het lukt Umincorp al om uit het afval 60% van de plastic verpakkingen terug te winnen met een gemiddelde zuiverheid van 95%. Zo wordt een plastic verpakking weer opnieuw een plastic verpakking.

Lees meer over de expertise van Peter Rem in Stories of Science. En bekijk het bedrijf Umincorp, de spinoff van de TU Delft die geleid wordt door TU Delft alumnus en grondstoffentechnoloog Jaap Vandehoek.

 

Hans Wamelink - Hoogleraar Construction Management and Entrepreneurship

Hoe je circulair bouwen het ‘nieuwe normaal’ kunt maken (‘Reuse’)

Circulair bouwen vraagt van architecten om dusdanig te ontwerpen dat gebouwen en infrastructuur aan het eind van hun levensduur weer uit elkaar kunnen worden gehaald. Van bouwers vraagt het de bereidheid om bestaande bouwmaterialen te gaan hergebruiken. De grote vraag is alleen wat zij er – financieel – mee opschieten om dat te doen. En: wordt het niet veel te ingewikkeld om op die manier brood op de plank te krijgen? Als niet de hele keten er profijt bij heeft, komt circulair bouwen niet van de grond, is de overtuiging van Wamelink.

 

Wamelink onderzoekt hoe je gedragsverandering in de bouwketen voor elkaar krijgt om circulaire ambities gedurende het hele proces hoog te houden en waar te maken. Welke interventies kun je doen en  welke incentives werken om stakeholders te verleiden? Hoe maken we circulair bouwen het nieuwe normaal? Zonder politieke druk lukt het nooit. Wamelink pleit voor sterkere politieke keuzes om de urgentie van circulair bouwen te vergroten. Ook zet hij zich in voor ondernemerschapsonderwijs om studenten met een idee voor beter, slimmer of goedkoper bouwen te leren hun eigen onderneming op te zetten en  volwaardige innovaties  op de markt te brengen.  Innovatie in de bouw ontstaan immers vaak bottom-up.

Lees meer over Wamelinks kijk op ondernemerschapsonderwijs in Stories of Science: https://www.tudelft.nl/stories/articles/innovatie-heeft-een-plek-nodig-om-te-groeien

Of bekijk de pre-incubator ‘BK Launch’: https://entrepreneurship-abe.com/

 

Jin-Ah Duijghuisen (recent afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde)

Hoe je de stad zo inricht dat kledingproductieketens weer in Nederland gehuisvest kunnen worden (‘Reduce’)

 

Wegwerpkleding gemaakt in lagelonenlanden is een allesbehalve duurzaam product. Toch overheerst deze fast fashion het winkelstraatbeeld. Jin-Ah Duijghuisen wil deze consumptiecultuur door middel van ruimtelijk ontwerp ten goede beïnvloeden. Ze legde de textielproductieketen onder het vergrootglas. Voor haar masterscriptie onderzocht ze hoe textielproductie in de provincie Noord-Brabant zich verhoudt tot inrichting en gebruik van het landschap. Met haar afstudeerproject werd Jin-Ah verkozen tot een van de vier winnaars van de Circularity in the Built Environment Graduation Award 2021-2022 van de TU Delft.

Lees meer over dit afstudeerwerk in Stories of Science

 

Meer informatie

Voor vragen en interviewverzoeken kun je contact opnemen met persvoorlichter Karlijn Spoor: k.spoor@tudelft.nlof 06-41612272

Bekijk ook alle verhalen over circulariteit op het TU Delft storyplatform: www.tudelft.nl/stories