Hyperloop een stap dichterbij door volledig zwevend en schaalbaar Delfts prototype

Nieuws - 17 februari 2023 - Webredactie Communication

Delft Hyperloop, een dreamteam van 41 studenten van de TU Delft, presenteerde op 16 februari  in de Kunsthal Rotterdam hun nieuwste ontwerp Helios II. Het is een volledig zwevende pod, bevat een koelingssysteem en bevat een nieuwe energie-efficiënte magnetische motor. Met deze drie innovaties heeft het team een pod ontworpen die veel beter te produceren is op grote schaal, wat de implementatie in een hyperloop netwerk een stap dichterbij brengt. Met het ontwerp zal Delft Hyperloop meedoen aan de European Hyperloop Week in Edinburgh, Schotland, waar zij de wereldtitel opnieuw willen behalen. 

De Hyperloop kan een revolutionair nieuw transportmiddel worden dat de snelheid van een vliegtuig combineert met het gemak en energieconsumptie van een trein. Doordat de pod door een vacuümbuis zweeft is er geen lucht en rolweerstand en kan de pod tot wel 1000 km/h reizen. Door het gebruik van elektromagnetische voortstuwing, wordt er ook geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit klinkt ideaal, maar voordat het mogelijk is om een ritje te maken met de hyperloop moet er nog veel gebeuren. Daarom ontwikkelt Delft Hyperloop elk jaar een nieuwe pod waarmee ze steeds weer een stapje dichterbij bij het uiteindelijke en optimale hyperloop concept komen die op Europese schaal geïmplementeerd kan worden. 

Een energie-efficiënte magnetische motor

Dit jaar heeft het team besloten een motor te bouwen die het voertuig niet vanuit de baan voortstuwt maar zich direct op de pod bevindt. Hierdoor zitten er veel minder kostbare materialen in de baan wat ervoor zorgt dat de infrastructuur een stuk makkelijker en goedkoper te implementeren zal zijn. Om alle rolweerstand weg te nemen zal de gehele pod geen contact meer hebben met de baan. Dit wordt gedaan door het creëren van elektromagnetische velden in verticale en laterale richting van de pod. Ook dit is een noodzakelijke stap om op een zo efficiënt mogelijke manier extreem hoge snelheden te bereiken in een volledig hyperloop systeem.

Koelingssysteem

Door al deze elektrische componenten op de pod wordt er enorm veel hitte geproduceerd. Om ervoor te zorgen dat deze hitte weg blijft van de meeste kritieke onderdelen heeft Delft Hyperloop een zogeheten hitte batterij ontworpen. In deze hitte batterij zit een type was waar alle hitte in kan worden opgeslagen zonder dat de temperatuur toeneemt. Deze oplossing lijkt simpel, maar is cruciaal. 
 

Met dit innovatieve ontwerp probeert Delft Hyperloop te laten zien wat er op technologisch gebied allemaal mogelijk is. Op deze manier proberen wij een duurzame revolutie van de transportsector te katalyseren.

Umika Bhagole, Team Captain van Delft Hyperloop.