Guinness Wereldrecordpoging pipetteren door studenten Nanobiologie
Op zaterdag 3 juni vindt de Guinness Wereldrecordpoging pipetteren plaats. Met deze poging willen studenten Nanobiologie van het Erasmus MC en TU Delft een vermelding krijgen in het Guinness World Records-boek, door minimaal 250 mensen binnen 5 minuten te laten pipetteren: vloeistof opzuigen en verplaatsen met een pipet.
Deze wereldrecordpoging wordt georganiseerd door de studievereniging S.V.N.B. Hooke van de opleiding Nanobiologie. Het studieprogramma combineert vakken van zowel TU Delft als Erasmus MC, waardoor studenten het beste van twee werelden ervaren. Pipetteren is een veelvoorkomende handeling in dit vakgebied en deze studie en vormt de basis voor vele experimenten. Naast de recordpoging zullen gerenommeerde sprekers zoals professor Cees Dekker (TU Delft) en professor Roland Kanaar (Erasmus MC) op een mini symposium aanwezig zijn om te praten over hun onderzoek op het gebied van Nanobiologie.
Nanobiologie heeft de toekomst
Nanobiologie is een opkomend onderzoeksgebied dat zich richt op de complexiteit van het allerkleinste leven: de cellen en moleculen. Om dit te onderzoeken worden methoden en principes uit de natuurkunde, wiskunde, biologie en geneeskunde toegepast. Door deze wetenschappen te combineren heeft Nanobiologie de potentie om de samenleving ingrijpend te veranderen, vooral op het gebied van geneeskunde, energie en voedsel. Zo heeft Nanobiologisch onderzoek al bijgedragen aan o.a. vroegtijdig hartfalen opsporen, meer inzicht krijgen in ziektes als Alzheimer en Parkinson en de ontwikkeling van geavanceerde microscopen.
Deelnemers gezocht!
We zoeken nog deelnemers die mee willen doen aan de wereldrecordpoging! Meld je nu aan via https://svnbhooke.nl/index.php/world-record-pipetting/
Meer informatie over de opleiding Nanobiologie: BSc Nanobiology (tudelft.nl)
Nanobiologie ontrafelt het raadsel van veroudering
Wetenschappers vragen het zich al decennia af: wat is de oorzaak van veroudering? Nanobiologen Joris Pothof en Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC hebben voor deze vraag een belangrijk puzzelstuk gevonden. Zij ontdekten dat DNA-schade zorgt voor filevorming op het DNA, waardoor cellen niet meer goed functioneren. ‘Nu we weten hoe DNA-schade veroudering veroorzaakt, is het zoeken naar manieren om dat te verminderen’, vertelt Hoeijmakers.
Lees het hele verhaal op Amazing Erasmus MC.
Een schaalmodel van de hersenen
We hebben meer dan tien keer zoveel hersencellen in ons hoofd dan dat er mensen op de wereld zijn. Neurobioloog Dimphna Meijer doet onderzoek naar deze neuronen, door schaalmodellen te maken van de netwerken die zij vormen. Die kennis hoopt ze uiteindelijk naar de kliniek te kunnen brengen.
Lees het hele verhaal op tudelft.nl/stories en Nano-brein versnelt hersenonderzoek (tudelft.nl)