Nieuw internationaal veiligheidsproject om het rampenrisicobeheer bij onverwachte gebeurtenissen te verbeteren

Nieuws - 19 oktober 2023 - Webredactie

Het internationale veiligheidsproject AGILE gaat vandaag, 19 Oktober 2023, van start. Het project heeft als doel nieuwe instrumenten en methodologieën te ontwikkelen voor het begrijpen, anticiperen en beheren van gebeurtenissen met een hoge impact en een lage waarschijnlijkheid (High Impact Low Probability of HILP). Dit is van cruciaal belang omdat nieuwe en opkomende risico’s veroorzaakt door klimaatverandering, cyberdreigingen, infectieziekten en terrorisme het risicolandschap voor onverwachte gebeurtenissen hebben veranderd en vragen om beter rampenrisicobeheer. TBM-onderzoekers Tina Comes en Nazli Aydin zijn bij dit project betrokken.

Venetië, 19 oktober 2023 – Onvoorspelbare gebeurtenissen met een hoog risico, beschreven als ‘High Impact Low Probability’ (HILP)-gebeurtenissen, stellen overheden, bedrijven en besluitvormers voor nieuwe uitdagingen, waaronder het definiëren waar de verantwoordelijkheden liggen. Om de bestaande uitdagingen aan te pakken zal het door Europa gefinancierde project AGILE (AGnostic risk management for high Impact Low probability Events) een theoretisch en empirisch gefundeerde definitie van HILP-gebeurtenissen ontwikkelen, evenals praktische hulpmiddelen en methodologieën die nodig zijn om de maatschappelijke veerkracht ten aanzien van dergelijke gebeurtenissen te verbeteren. De transdisciplinaire groep van 14 partners trapt vandaag het project af in Venetië.

Bekende crises en megarampen

HILP’s worden beschreven als ‘gebeurtenissen of voorvallen die niet gemakkelijk kunnen worden voorzien; die willekeurig en onverwacht ontstaan; en die onmiddellijke en aanzienlijke gevolgen hebben’. Daartoe behoren bekende crises en megarampen zoals het kernongeval in Fukushima Daiichi, de terroristische aanslag van 9/11 in de VS en de COVID-19-pandemie, maar ook minder bekende, aanhoudende gebeurtenissen zoals overstromingen, droogte en cyclonen. Ondanks de bedreigingen die deze onverwachte gebeurtenissen met zich meebrengen, bestaat er geen overeengekomen definitie of methodologie om HILP-gebeurtenissen te karakteriseren. Om de huidige lacunes in kennis en capaciteit te overbruggen, verstrekt de Europese Unie financiering aan een baanbrekend trans disciplinair project binnen het Horizon Europe Framework Programme.

 

Het belang van een trans disciplinaire aanpak

“Het complexe en dynamische karakter van HILP-gebeurtenissen vereist nieuwe expertise, en dit is alleen mogelijk door verder te gaan dan de “traditionele” disciplines van de academische wereld”, legt projectcoördinator Gordana Cveljo van Johanniter-Unfall-Hilfe e.V. uit. “AGILE brengt topwetenschappers uit verschillende vakgebieden samen om onze veerkracht ten opzichte van HILP-gebeurtenissen beter te begrijpen en te versterken, en om een impactgerichte aanpak te ondersteunen die de werkelijke behoeften van praktijkmensen mee te nemen.

 

Nieuwe methodologie

De toegepaste methodologie van het project is gericht op de implementatie door en voor praktijkmensen en beleidsmakers. Hun behoeften en vereisten op het gebied van risico- en veerkrachtbeheer op lokaal, regionaal en nationaal niveau zijn hetgeen wat het onderzoek leidt. Het project zal een breed scala aan gevestigde en innovatieve methodologieën combineren en integreren in een nieuwe en repliceerbare multisectoriële risico- en veerkrachtstresstestmethodologie om te kunnen:

  • BEGRIJPEN (Systeemtheorie, Lateraal denken, Strategische Vooruitziende blik, Machine Learning);
  • ANTICIPEREN (Scenariobouw en tafeloefeningen, Multi-Criteria Decision Analysis, Machine Learning) en;
  • MANAGEN (beoordeling van veerkracht, strategische training voor capaciteitsontwikkeling)

Daarnaast zal AGILE ook aanbevelingen doen voor belangrijke Europese en internationale beleidsprioriteiten en mondiale uitdagingen.

Tina Comes en Nazli Aydin: ‘Om de uitdagingen het hoofd te bieden en beter voorbereid te zijn op de impact van onverwachte grootschalige rampen, gaat de TU Delft werken aan een nieuwe stresstestmethodiek. We zullen een digitale bibliotheek van HILP-evenementen creëren en AI-onderzoek combineren met gedragsinzichten over hoe besluitvormers omgaan met informatie in situaties van stress en tijdsdruk. Samen met onze partners in Rotterdam en in heel Europa, willen we onze maatschappelijke veerkracht vergroten.’

Het AGILE-consortium bestaat uit universiteiten, onderzoekscentra, NGO's, eerstehulpverleners en lokale, regionale en nationale autoriteiten. AGILE is formeel van start gegaan op 1 oktober 2023 en houdt vandaag (19 oktober 2023) en morgen (20 oktober 2023) zijn kick-off meeting met alle 14 projectpartners aan de Ca’ Foscari Universiteit van Venetië, Italië.

 

Project Contact

Andreas Seipelt,
ARTTIC Innovation GmbH
Andreas.Seipelt@arttic-innovation.de

Project Coordinator

Cveljo Gordana
Johanniter-Unfall-Hilfe Ev (JUH)
Gordana.Cveljo@johanniter.de

Press Contact

Verena von Scharfenberg
ARTTIC Innovation GmbH
Verena.vonScharfenberg@arttic-innovation.de