Q and A: herbruikbaar bestek
Gebruik jij het al? Met de (gratis) herbruikbare bestekset draag jij bij aan de vermindering van het gebruik van eenmalige producten, zoals wegwerpbestek. Hiermee help je mee aan de verduurzaming van de campus.
TU Delft werkt aan de verduurzaming van haar campus. Hoe wij omgaan met het inkoop- en afvalbeheer is onderdeel van onze ambitie, om in 2030 CO2-neutraal, klimaatadaptief en circulair te zijn, waar aandacht is voor de leefkwalitet en biodiversiteit. We beantwoorden graag al je vragen.
-
TU Delft werkt toe naar een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus, met aandacht voor leefkwaliteit en biodiverisiteit. Het gebruik van de bestekset zorgt voor besparing van eenmalige producten en materialen zoals plastic. Met een kleinere vraag naar plastic, wordt het materiaal beter ingezet als het niet vervangen kan worden. De bestekset heeft een opbergdoosje. Hierdoor kan het ongebruikte en gebruikte bestek gemakkelijk mee in je tas.
-
De bestekset* bestaat uit ongeveer 80% tarwestro*, dit is het riet dat na de oogst van graan overblijft. Deze grondstof is herbruikbaar en biologisch afbreekbaar. In combinatie met suiker wordt het gemaakt tot bio plastic. Het overige deel van het bestek bestaat uit ongeveer 20% Prolypropeen (PP). Dit is een plastic dat lastig te breken is en gerecycled kan worden. Dit materiaal is goed bestand tegen bacteriën en schimmels. Hierdoor is het geschikt als materiaal voor de bestekset.
*Met de bestekset wordt het bestek; mes, vork, lepel, en het bijbehorende doosje bedoeld.
-
De leverancier Van Slobbe Premiums & Gifts heeft de besteksetjes ingekocht, gelegen in Barendrecht.
-
Het doosje is gemaakt van herbruikbaar karton. Zonder kartonnen doosje kan de bestekset beschadigen. Herbruikbare karton is de meest duurzame manier om de besteksets te transporteren.
-
Voor wie is de bestekset?
Alle medewerkers en studenten aan TU Delft hebben bij de Dies Natalis 2023 van TU Delft een bestekset gekregen. Nieuwe medewerkers en studenten krijgen een bestekset bij het ophalen van hun campuskaart bij de Aula. Daarnaast kunnen externen de bestekset kopen in verschillende restaurants en bij de Aula van TU Delft.
-
Door Global Bridge Industry Co. Dit ligt in de Longgang District, in Shenzhen, in China.
-
De productie in China heeft de besteksetjes per schip naar de haven van Rotterdam getransporteerd. Vanuit hier zijn de besteksetjes per vracht naar de leverancier naar Barendrecht gegaan. Daarna zijn de besteksets per vracht aangekomen op de TU Delft Campus.
TU Delft investeert zoveel mogelijk lokaal. Bij de bestekset was een lokaal alternatief niet haalbaar door de gewenste prijs- en kwaliteitverhouding en duurzaamheidseisen.
-
Van Slobbe Premiums & Gifts testte de besteksetjes. Twee testrapporten, TST en SGS, zijn akkoord bevonden door de Europese wet- en regelgeving. De SGS is testrapport van een onafhankelijk certificeringsbedrijf.
-
Ja. TU Delft heeft gekeken naar alternatieven voor de bestekset, zoals van bamboe materiaal en 100% bioplastic. Deze materialen zijn niet gekozen door onprettig mondgevoel (hout), voor kortgebruik en/of niet hygiënisch verpakt.
De bestekset bij TU Delft
De huidige bestekset bij TU Delft komt het beste uit de test. Het bestek is meerdere jaren te gebruiken, is vaatwasserbestendig, en de functionaliteit van het bestek is hoog. Daarbij kan het doosje tegen een stootje in de tas.
-
En, metaal bestek?
Metalen afvalbestek wordt op het moment herverwerkt in de metaalindustrie. Metaalafval omsmelten en herverwerken in nieuw bestek heeft een grote milieuvoetafdruk. Dit is een minder duurzame keuze.
-
Op de TU Delft zijn er veel bezoekers van buiten de TU Delft of medewerkers van andere partijen die onze restaurants en cafés bezoeken. Zij ontvangen nog geen bestekset, maar kunnen deze kopen in de kantines en restaurants voor 2 euro. Dit is de inkoopprijs van de bestekset, hier ontvangt TU Delft geen winst op.
Voor wegwerpbestek moet inmiddels ook betaald worden. Het is wettelijk nu nog niet verplicht om alleen herbruikbaar bestek aan te bieden in restaurants en cafés, maar dat gaat TU Delft in 2024 wel doen.