Boorfase aardwarmtebron afgerond
De boorfase voor de aardwarmtebron op onze campus is succesvol afgerond. Er zijn de afgelopen maanden twee putten geboord: de zogenoemde injectieput en de productieput. Daarbij is een diepte van maar liefst 2.580 meter bereikt. Het doublet - zoals de twee putten samen worden genoemd - vertoont veelbelovende eigenschappen voor warmteproductie.
Na de afbouw en herinrichting van het boorterrein gaan we een nieuwe fase in. Deze fase is gericht op de besluitvorming en realisatie van de bovengrondse installatie die nodig is om de warmte straks te kunnen leveren aan het warmtenet van de TU Delft. De komende periode wordt er vanuit Netverder gewerkt aan de besluitvorming en aanleg van het warmtenet in de stad, zodat ook de stad aangesloten kan worden op de bron.
Leeghwaterstraat in het nieuwe jaar weer open
De boorinstallatie wordt nu gedemonteerd en in delen afgevoerd. De komende weken zal ook stap voor stap het bouwterrein in de Leeghwaterstraat worden opgeheven, zodat de straat in het nieuwe jaar weer open is. De parkeerplekken op het huidige bouwterrein en daaromheen komen conform het nieuwe parkeer- en mobiliteitsbeleid van de TU Delft niet terug. Deels komt daar groen voor terug en er komt eventueel een tijdelijke invulling voor test-activiteiten van de faculteit 3mE.
Boorfase waardevol voor kennisontwikkeling
Het aardwarmteproject op de campus is gekoppeld aan een groot onderzoeksprogramma bij de faculteit CiTG. Er wordt onderzoek gedaan naar het veilig en verantwoord opschalen van geothermie als schone energiebron. De bedoeling is dat toekomstige aardwarmteprojecten elders in het land van de bevindingen kunnen profiteren. Na de voltooiing van de boring zijn er 80 monsters van de ondergrond genomen, waarmee waardevolle gegevens over de aard van de ondergrond kunnen worden verzameld. Ook tijdens de volgende fasen van het project vindt er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek plaats, onder meer met optische vezels voor het monitoren van gegevens over de temperatuur, druk, seismiek en spanning rondom de twee putten.
Meer info is te vinden op de onderzoekswebsite: https://www.tudelft.nl/citg/over-faculteit/afdelingen/geoscience-engineering/research/geothermal/geothermal-science-and-engineering/research/campus-geothermal-project/geothermal-data-acquisition