Studententeam terug naar Turkije
Vier dagen in een container overnachten om te begrijpen hoe de mensen nu leven die na de aardbeving in Turkije hun huizen verloren. Hoe is dat om in deze 'shelters' te wonen? “Naast het gebrek aan thermische isolatie is er ook een gebrek aan algemene isolatie, want we konden alles horen wat er buiten gebeurde.” vertelt Leyla van der Waarde van het Architectural Recovery Team (ART). “Onze buren in het containerkamp waren erg gastvrij en waren blij met ons verblijf in hun kamp.” vult Meriç Kessaf aan.
Afgelopen periode reisden de betrokken studenten van Stichting ART (voorheen START) terug naar het rampgebied van de aardbeving in Turkije. Een informele tweede bezoek aan Hatay was noodzakelijk om stappen te nemen in het bouwproces van hun modulaire duurzame woningen in de dorpen. Deze reis was bedoeld om de regio te documenteren en de doelen en problemen vast te leggen die nodig waren om het te maken ontwerp te onderbouwen. Maar het was ook belangrijk om afspraken te maken met betrokken partijen over de locatie voor de eerste prototype. Daarnaast waren er ook nog opnames voor een documentaire van de NOS, gepresenteerd door Jeroen Pauw, die later dit jaar wordt uitgezonden.
Stichting ART
Vrijwel direct na de aardbeving in Turkije begin van dit jaar, ontstond er een initiatief van betrokken Bouwkunde studenten om iets te doen voor de slachtoffers in Turkije. Een team van studenten en deskundigen hebben toen het initiatief genomen om hun expertise in te zetten om een modulaire woning te ontwerpen. Dit initiatief bereikte veel landelijke media.
Inmiddels zijn het idee en de activiteiten van deze groep ondergebracht in een stichting. Met behulp van fondsenwerving willen zij woonoplossingen bieden voor aardbevingsgebieden. Of zoals het op hun eigen website staat: ‘versterking van door aardbevingen getroffen gemeenschappen door gezamenlijke innovatie met als doel veilige en duurzame huizen’. Hun topprioriteit is het bouwen van aardbevingsbestendige, kosteneffectieve woningen die voldoen aan de behoeften van de gemeenschap. Zij leggen sterk de nadruk op duurzame en modulaire huisvestingsoplossingen die rekening houden met lokale materialen en culturele factoren. De stichting is toegewijd aan het leveren van hoogwaardige huisvesting die zowel praktisch als milieubewust is.
Verblijf ter plekke
In het gebied werden tijdens het bezoek de vier of vijf stukken land in kaart gebracht en gedocumenteerd waar het prototype geplaatst zou kunnen worden. Er werd veel met families gesproken om over hun situatie en wensen te praten. “Samen met de lokale bevolking en met de hulp van de kinderen in het dorp konden we meer te weten komen over de manier waarop de lokale bevolking leeft en wat hun dagelijkse routines zijn.” vertelt Leyla. “De gesprekken met de buren van onze ‘eigen’ shelter gaven ons ook een geruststellend gevoel van veiligheid tijdens ons verblijf in het containerkamp. We werden meerdere keren uitgenodigd om koffie te komen drinken voor hun container.”
Meer informatie
- De stichting ART is toegewijd aan het ontwerpen van aardbevingsbestendige huisvestingsoplossingen die de veiligheid van iedereen in kwetsbare regio's garanderen. Oprichters van de stichting ART zijn studenten Leyla van der Waarde en Meriç Kessaf.
- Lees hier meer over de stichting en hun aanpak. Zij zijn druk bezig met het werven van fondsen en via het Universiteitsfonds loopt er momenteel een fondsenwervingsactie.
- Een design reveal van het eerste prototype staat gepland op 23 november.
- Lees hier de eerdere berichtgeving van hun initiatief vlak na de aardbeving in Turkije.