Intreerede: ‘Klinische procestechnologie cruciaal voor verlagen werklast in en om de operatiekamer’
Lange wachtlijsten, operaties die uitlopen en hoge kosten. Volgens hoogleraar Medical Process Engineering, John van den Dobbelsteen, komt dit mede doordat er bij de implementatie van nieuwe technologie onvoldoende oog is voor het zorgproces. Hij wil de interactie tussen operatiepersoneel en medische technologie verbeteren met als doel de werklast te verminderen. Op 15 december houdt hij zijn intreerede.
Steeds meer technologische ontwikkelingen vinden hun weg naar de operatiekamers in het ziekenhuis. “Maar in plaats van dat deze leiden tot tijd- en kostenbesparing, hebben ze regelmatig een tegenovergesteld resultaat”, zegt John van den Dobbelsteen, recentelijk aangesteld als Medical Delta hoogleraar. “Dat komt omdat zorgpersoneel eigenlijk niet is opgeleid om met dit soort technologie te werken.” Dit leidt tot inefficiënte werkprocessen, maar brengt ook risico’s met zich mee als de technologie verkeerd gebruikt wordt.
Minder werklast, meer werkplezier
Door het tekort aan zorgpersoneel en de vergrijzing van onze samenleving, moet er iets veranderen om de zorg toekomstbestendig te maken. Van den Dobbelsteen richt zich op het ontwikkelen van nieuwe medische technologie die niet is gericht op medische ingrepen, maar op de ondersteuning van het personeel in de operatiekamer.
Via camera’s monitoren Van den Dobbelsteen en collega’s alle handelingen in een speciaal daarvoor ingerichte onderzoeksoperatiekamer. Vervolgens kan met artificial intelligence herkend worden welke handelingen volgens protocol of afwijkend zijn. Met deze gegevens kan het werkproces bijgestuurd en geoptimaliseerd worden.
“Op basis van deze data proberen we ook de volgende stap in het werkproces te voorspellen, en daar vervolgens op in te spelen”, zegt Van den Dobbelsteen. “Omdat nu alles automatisch wordt vastgelegd, hoeft het personeel dat niet meer zelf te doen. We willen het personeel zoveel mogelijk administratieve en andere niet-klinische taken besparen om de werklast te verminderen en het werkplezier te verhogen. Zodat zij zich weer volledig kunnen richten op de patiënt.”
Klinische technologie
Van den Dobbelsteen is tevens opleidingsdirecteur van de studie Klinische Technologie, die recentelijk het predicaat Topopleiding ontving. Dit is een gezamenlijke opleiding van de TU Delft, LUMC en Erasmus MC. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het opleiden van klinisch technologen. Dit is een relatief nieuw medisch beroep waarin technologische en medische kennis samenkomen om de patiëntenzorg te verbeteren.
Intreerede
Op 15 december spreekt Van den Dobbelsteen zijn intreerede getiteld ‘De glazen operatiekamer: transparant en breekbaar’ uit. Deze is live te volgen en terug te kijken via deze link.