NPO Radio 1 zendt live uit vanaf The Green Village tijdens Nationale Klimaatweek

Nieuws - 03 november 2022 - Webredactie Communication

Van 31 oktober tot en met 6 november is het Nationale Klimaatweek. De TU Delft doet, als klimaatuniversiteit, volop mee, want aandacht voor het klimaat is urgenter dan ooit. Deze week hoor je verschillende NPO Radio 1 programma’s live vanuit de Klimaatstudio op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovatie op de TU Delft Campus.

De Nationale Klimaatweek (NKW) is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om burgers én organisaties te inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. 

NPO Radio 1 Klimaatstudio

De TU Delft en zeven omroepen van NPO Radio 1 slaan de handen ineen en installeren een Klimaatstudio in het Co-Creation Centre op The Green Village. Van 31 oktober tot en met 5 november zijn de verschillende NPO Radio 1 programma’s live vanuit de Klimaatstudio op The Green Village te horen. In deze NPO Radio 1 Klimaatstudio wordt antwoord gezocht op de vraag: Wat kunnen we doen aan het klimaatprobleem? Deskundigen en een panel van klimaatexperts denken mee over praktische oplossingen. Alle uitzendingen zijn live bij te wonen. 

Het Co-Creation Centre is tijdens de Klimaatweek omgedoopt tot de NPO Radio 1 Klimaatstudio. © Rolf van Koppen

Aan tafel

Marjan Kreijns, directeur The Green Village, opende de Klimaatweek met een rondleiding over The Green Village en was de spraakmaker in het programma Spraakmakers (KRO-NCRV). Zaterdag is Marjan Kreijns opnieuw te horen namens The Green Village, waar zij te gast zal zijn bij In de Kantine (WNL). In Bureau Buitenland (VPRO) sprak TU Delft-wetenschapper Martine Rutten samen met Sebastian Hartgring over de overstromingen en droogte in Limburg en het belang van grensoverschrijdende samenwerking en betrokkenheid van studenten. Klimaatpsycholoog Gerdien de Vries legde in Geld of je leven (EO) onder meer uit waarom consumenten het moeilijk vinden om minder of duurzamere spullen te kopen. Op donderdag 3 november verzorgden klimaat- en duurzaamheidsexperts Andy van den Dobbelsteen en Ruth Mugge een Q&A live op YouTube. Daarnaast zijn zij dagelijks te horen in de rubriek Zoden aan de Dijk waarin oplossingen voor het klimaatprobleem besproken worden die door luisteraars zijn aangedragen. De programmagasten bestaan naast wetenschappers ook uit bijvoorbeeld journalisten, schrijvers en politici. 

Radiopresentator Jurgen van den Berg tijdens de live uitzending Villa VdB vanuit de Klimaatstudio. © Rolf van Koppen

Klimaatactie

De Klimaatstudio sluit goed aan bij de Nationale Klimaatweek. De TU Delft zet zich volop in voor klimaatonderzoek en –onderwijs. De universiteit gaat honderd miljoen investeren in het verduurzamen van de TU Delft Campus. De komende jaren wordt toegewerkt naar een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus, met aandacht voor verbetering van biodiversiteit en leefkwaliteit. De TU Delft Campus wordt duurzaam en fungeert als living lab voor duurzaamheidsoplossingen. Overal op de campus zullen experimenten worden uitgevoerd voor nieuwe duurzame technieken en processen. De klimaatactie op de TU Delft blijft niet onopgemerkt. Op 26 oktober 2022 werd bekend dat de TU Delft de 23ste positie bekleedt in de Wolrd University Ranking Sustainability 2023, een 10e positie in Europa behaalt en een eerste in Nederland.

Live een uitzending bijwonen

Tijdens de gehele week kunnen mensen de uitzendingen live bijwonen. Voor de komende dagen zijn nog plekken beschikbaar bij De Nieuws BV, De Publieke Tribune en In de Kantine.

Meer informatie over het programma en aanmelden: www.nporadio1.nl/klimaatstudio.