Eerste ronde van ELSA Labs toegekend

Nieuws - 09 februari 2022

TU Delft gaat werken in twee van de vijf toegekende ELSA Labs uit de NWA-call 'Human AI for an inclusive society - towards an ecosystem of trust'. In deze twee ELSA Labs ('Ethical, Legal and Societal Aspects') werken onderzoekers, overheid en bedrijven aan kennis over de ontwikkeling en toepassing van betrouwbare, mensgerichte AI op het gebied van respectievelijk Defensie en Openbare Veiligheid.

Het eerste project waaraan onderzoekers van TU Delft gaan meewerken is het ELSA Lab ‘Defensie’, onder leiding van TNO. Voorbeelden van de inzet van AI-technologie binnen defensie zijn het mogelijk maken van snelle verwerking van big data en intelligente, onbemande robots. De introductie van AI-technologie in defensie roept ethische, juridische en maatschappelijke vragen op. Hoe kunnen AI systemen onder betekenisvolle menselijke controle worden gehouden en hoe behoud je de menselijke maat bij het geven van autonomie aan machines? Het ELSA Lab Defensie ontwikkelt een toekomstbestendig, onafhankelijk en consultatief ecosysteem voor verantwoord gebruik van AI in defensie.

Onderzoekers van TU Delft zijn ook betrokken bij het ELSA Lab ‘AI for Multi-Agency Public Safety issues’ (AI-MAPS), onder leiding van Erasmus Universiteit Rotterdam. Openbare veiligheid is van vitaal belang voor het functioneren van de samenleving. Gegevens die door meerdere actoren worden gegenereerd, spelen een steeds belangrijkere rol bij het voorkomen van, voorbereiden op en beperken van schade of rampen. De ontwikkeling van een ecosysteem van vertrouwen met betrekking tot AI-ondersteunde bevordering van de openbare veiligheid staat centraal in deze ELSA Lab-toepassing. In verschillende scenario's worden voordelen en waarborgen geanalyseerd tegen de achtergrond van een privaat-publiek-machine-agentschap.

Meer informatie over de toegewezen ELSA Labs en diens consortia: https://www.nwo.nl/nieuws/meer-dan-10-miljoen-euro-voor-mensgerichte-ai-onderzoek-elsa-labs