Saskia van Heumen TU Delft Best Graduate 2022

Nieuws - 22 november 2022 - Webredactie 3mE

Dinsdag 22 november 2022 is het bekend gemaakt: Saskia van Heumen van 3mE is uitgeroepen tot TU Delft’s Best Graduate 2022 voor haar uitzonderlijke onderzoek naar het gebruik van foto-akoestische beeldvorming  bij de behandeling van lymfe-oedeem. Toen zij dit hoorde riep van Heumen verheugd uit: “Het is de kers op de taart. Met zeven andere goede kandidaten had ik niet verwacht te winnen.”

“Het ziet er subliem uit”

Fred van Keulen, decaan 3mE, feliciteert Saskia met haar verkiezing tot Best Graduate van de TU Delft: “Ik heb het afstudeerwerk van Saskia bekeken en het ziet er subliem uit. Het onderzoek is van een verbluffend hoog niveau. Na het openslaan viel me gelijk op hoe netjes en secuur het werk is, tot in alle details. Als faculteit zijn we enorm trots natuurlijk.”

Nieuw Klinische Technologie programma

Van Heumen is afgestuurd aan het nieuwe Master’s programma Technical Medicine, een samenwerking van het EMC in Rotterdam, het LUMC in Leiden en TU Delft. Jaap Harlaar, opleidingsdirecteur:  “Ik ben erg trots dat deze prijs is toegekend aan Saskia voor haar uitstekend innovatief werk in de klinische toepassing foto-akoestische beeldvorming. En ik wil ook haar begeleiders en docenten van onze opleiding Technische Geneeskunde feliciteren, een opleiding die pas vijf jaar geleden begonnen is!”

Foto-akoestische beeldvorming

Van Heumen’s Master-onderzoek betreft foto-akoestische beeldvorming, een nieuwe en veelbelovende techniek om beelden te maken van het lichaam. Van Heumen: ‘We kennen natuurlijk het echoapparaat, waarbij je met geluidsgolven een beeld vormt. Bij foto-akoestiek stuur je geen geluidsgolf maar een lichtpuls het lichaam in. Dit LED-licht wordt geabsorbeerd, wat ervoor zorgt dat weefsel heel plaatselijk opwarmt en uitzet. Daardoor ontstaan er geluidsgolven. En doordat verschillende weefseltypes maar ook bijvoorbeeld ingespoten contrastvloeistof, het licht anders absorberen, kun je ze met verschillende golflengtes in beeld brengen en onderscheiden. Alle resulterende geluidsgolven bij elkaar vormen vervolgens een beeld.”

Lymfe-oedeem na borstkanker

Voor haar afstudeerproject, wilde van Heumen graag gebruik maken van LED foto-akoestiek om de structuren van beschadigde lymfevaten preciezer in kaart te brengen. Sommige borstkankerpatiënten ontwikkelen ernstig lymfe-oedeem (vochtophoping) in hun armen als gevolg van hun behandeling. Heel vervelend, want dat beperkt het gebruik van de arm en het tast de kwaliteit van leven aan. Een chirurg kan lymfe-oedeem verhelpen met een complexe operatie waarbij hij of zij een soort bypass maakt in het fijnmazige vaatsysteem. Saskia: “Op dit moment gebeurt dat met een andere, al bewezen, techniek: near-infrared fluorescence (NIRF) imaging. Maar deze techniek kan niet goed zichtbaar maken hoe diep de lymfevaten liggen, en waar de bloedvaten zich precies bevinden. Met mijn afstudeerproject Photo-acoustic imaging of the lymphatic vessels project onderzocht ik of LED foto-akoestiek die structuren preciezer in kaart kan brengen.”

Het is de kers op de taart. Met zeven andere goede kandidaten had ik niet verwacht te winnen.

Saskia van Heumen

Vastberadenheid, geduld en professionaliteit

De begeleider van het afstudeerproject van van Heumen, hoogleraar Invasive Imaging Technology van de EMC afdeling Cardiologie, Gijs van Soest, is onder de indruk van de vastberadenheid van van Heumen om dit project van de grond te krijgen: “Ik sta er nog steeds versteld van hoe ver wij met dit nieuwe samenwerkingsproject in een jaar tijd zijn gekomen.  

Van een leeg laboratorium tot de inschrijving voor de klinische pilotstudie – en dit allemaal zonder budget, met geleende apparatuur, en proberen documentatie samen te stellen voor de ethische commissie op basis van de in het Japans geschreven testrapporten terwijl er een pandemie aan de gang was!”

Na veel hard werk om de Medische Ethische Commissie (METC) ervan te overtuigen dat de relatief nieuwe LED-fotoakoestische techniek kon worden gebruikt bij patiënten met lymfoedeem is het van Heumen gelukt om met haar onderzoek aan het slag te gaan. “Het was een grote uitdaging om deze technologie in een klinische setting te krijgen – om het van het lab naar de patiënten te krijgen. Er is maar één person aan wie dit succes kan worden toegeschreven en dat is Saskia!”