Watersystemen in de Randstad - open access publicatie OverHolland
Waterbeheer en cultureel erfgoed zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de nieuwe editie van OverHolland staat het watersysteem van de Randstad centraal. Dat systeem wordt beschouwd als de motor achter de opkomst van Holland. Vanaf de late middeleeuwen maakte Holland een spectaculaire economische groei door. Het ontwikkelde zich tot het meest verstedelijkte gebied van Noordwest-Europa. Het watersysteem is bepalend voor de vorm die de Hollandse steden hebben aangenomen. Watererfgoed bestaat niet alleen uit objecten, zoals sluizen, bruggen, polders, molens en gemalen. Al deze objecten en gebieden samen vormen een complex systeem, dat op verschillende schaalniveaus in elkaar grijpt, zowel ruimtelijk, waterbouwkundig als bestuurlijk.
In OverHolland wordt dat systeem, ontwikkeld in wisselwerking tussen natuurlijke processen en menselijk ingrijpen, tussen landschap en techniek, vanuit verschillende invalshoeken benaderd. De kern van dit nummer is een reeks gedetailleerde cartografische reconstructies door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, die de ontwikkeling van watersysteem en stadsvorm door de tijd weergeeft. Deze kennis kan worden ingezet om het watersysteem ook in de toekomst te laten functioneren.
OverHolland is een publicatie van de afdeling Architecture en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, uitgegeven door de KNOB.
Gedrukte exemplaren zijn te bestellen via Idea Books. De inhoud is ook online beschikbaar.