Bouwen in hout is slecht voor het milieu. Feit of fictie?
Klimaatverandering en materiaalschaarste, in combinatie met woningnood, vragen acuut om alternatieve materialen die de milieuschade van de bouw beteugelen. Biobased materialen, en in het bijzonder de nieuwste generatie massahoutproducten, kunnen een essentiële rol spelen en een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal en circulair maken van de bouw.
Twee experts, Pablo van der Lugt (TU Delft) en Joke Dufourmont (AMS Institute) duiken – in een serie artikelen van het AMS Institute over 'Houtbouw: feiten en fictie-' in de meest hardnekkige misvattingen die de grootschalige toepassing van massahoutbouw in de weg staan, aan de hand van voorbeelden, data en onderzoeksresultaten.
Green Deal Houtbouw MRA
Aanleiding voor het maken van deze serie is onder andere de Green Deal Hout Bouw van de Metropolian Region of Amsterdam (MRA) met 32 gemeentes, de provincie Noord Holland en Flevoland en de vervoersregio Amsterdam. Tijdens het ondertekenen van de Green Deal Houtbouw is er een boek uitgebracht met als titel ‘Houtbouwmythes ontkracht’. Het boek is gratis te downloaden (alleen in Nederlands).
Header: 12 hoog appartementen complex Stories in Amsterdam Noord; foto Heutink Groep BV
Meer informatie
- Lees hier het eerste artikel dat onlangs is verschenen bij AMS Institute (alleen in het Engels):
Fact or fiction #1: Timber comes from far away and the processing and transportation causes a lot of CO2 emissions. Also, by relying on timber construction, we contribute to deforestation, while we need those forests in our fight to mitigate climate change. - Pablo van der Lugt is Research Fellow Environmental Technology & Design; werkzaam bij de afdeling Urbanism, TU Delft en betrokken bij het AMS Institute.
- Boekpublicatie: 'Houtbouwmythes ontkracht'
- AMS Project: 'Building in timber for a climate-neutral and circular Amsterdam'