Werktuigbouwkunde studenten ontwerpen inventieve pakkethond
Een bestuurbaar wagentje met zes wielen en hefpoten dat een pakket van minstens 10 kilo kan laden en lossen en over diverse hindernissen kan verplaatsen. Ideaal voor pakketbezorgers die – mede vanwege de coronacrisis – steeds meer en zwaardere pakketten moeten afleveren bij mensen thuis. Van alle eerstejaars Werkbouwtuigkunde studenten wint de studentengroep WB62 met hun pakkethondje ‘De Scarabee’ de Ontwerpwedstrijd 2020.
Het winnende ontwerp heeft zo min mogelijk aandrijvingen en grotendeels mechanische en geometrische oplossingen. Zo blijft het pakket stabiel liggen door twee onaangedreven zijwieltjes aan het middenwiel en een kleine helling in het vlak waar het pakket op ligt. Twee poten kunnen tegelijkertijd worden opgetild met behulp van een simpel scharniersysteem. ‘’Het voelt geweldig om uit te blinken met een ontwerp waar je zo hard aan hebt gewerkt’’, vertelt Max Wildschut, een van de studenten uit de winnende groep. ‘’Ik vond het heel leerzaam om met behulp van simulaties ons ontwerp oneindig te analyseren.’’
Een aangepast ontwerpproject
De wedstrijd was de afsluiting van een groot eerstejaars ontwerpvak. Analyseren en simuleren speelden dit jaar een grotere rol dan ooit. Vanwege de coronacrisis moest het project vijf weken na de start namelijk onverwachts flink worden aangepast. Een behoorlijke uitdaging, want hoe vorm je een ontwerpvak, dat heel praktijkgericht is en ruim 500 studenten betreft, opeens om naar online? De opdracht bleef om in competitie met elkaar een ‘pakkethondje’ te ontwerpen, alleen nu in de vorm van een digitale simulatie. De studenten mochten namelijk de werkplaats niet meer in vanwege alle coronamaatregelen.
De wedstrijddag
Logischerwijs zag ook de wedstrijddag er dit jaar anders uit dan normaal: geen fysiek parcours op de Markt of in het Mekelpark, maar een online prijsuitreiking, waarbij de winnaars zijn bepaald aan de hand van motion-simulatiefilmpjes. Alle studentengroepen moesten een video van hun ontwerpsimulatie inleveren om zo mee te doen aan de wedstrijd. De simulatie moest alle benodigde functies voor een goede prestatie van het ontwerp duidelijk en realistisch laten zien.
Op 17 juni 2020 werden alle video’s bekeken en beoordeeld door de projectdocenten en door een aantal juryleden uit het bedrijfsleven tijdens een online live-event waar bijna 500 eerstejaars studenten vanuit huis aan deelnamen. Prof. dr. Theun Baller, decaan van faculteit 3mE, reikte de eerste, tweede en derde prijs uit en complimenteerde de studenten voor hun werk. ‘’Ingenieurs moeten regelmatig reageren op veranderende omstandigheden. Jullie laten zien dat fantastisch te kunnen. Ik ben daar trots op en jullie mogen zelf trots zijn op wat jullie hebben gerealiseerd.”
Meer informatie
Lees hier een uitgebreid artikel over de Ontwerpwedstrijd Werkbouwtuigkunde 2020.
Inge Snijder, Persvoorlichter TU Delft, I.Snijder@tudelft.nl, 06 14 75 95 17