Vidi’s voor vier Delftse toponderzoekers
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier Delftse wetenschappers een Vidi-financiering toegekend van EUR 800.000. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.
De Delftse VIDI’s:
Hoe bewegen elektronen zich in quantummaterialen?
Dr. T. (Toeno) van der Sar
Recent ontdekte materialen met bijzondere quantumeigenschappen bieden ongekende mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe nano-elektronica. Hoe elektrische stroom zich door deze ‘quantummaterialen’ beweegt staat centraal in de functionaliteit van de materialen. Dit onderzoek zal deze stroom lokaal in kaart brengen met een diamanten sensor met nanometer resolutie.
“Nano-oventjes” om katalytische reacties te ontrafelen met ultieme tijdsresolutie
Dr.ir. M.A. (Monique) van der Veen
Het Chinese teken voor Katalysator is huwelijksmakelaar, omdat het de energie vermindert voor twee moleculen om te reageren. Veel tussenproducten in het reactieproces zijn te kortlevend om te detecteren. Met gepulst laserlicht zal ik “nano-oventjes” extreem snel verwarmen om de reactie te starten, waarna ik stroboscopisch de kortlevende tussenproducten detecteer.
Het voorspellen van de veilige operationele envelop voor autonome robots
Dr. C.C. (Coen) de Visser
Robots zullen in de nabije toekomst een belangrijke rol gaan vervullen in ons dagelijks leven, maar alleen als ze veilig genoeg zijn. De onderzoeker gaat een systeem ontwikkelen waarmee robots zich bewust worden van hun fysieke beperkingen, zelfs na beschadigingen. Hiermee kunnen robots zich veilig uit gevaarlijke situaties redden.
Lucht als drijvende kracht voor drinkwaterzuivering
Dr. ir. D. (Doris) van Halem
Wereldwijd hebben naar schatting 140 miljoen mensen geen veilig drinkwater doordat hun grondwater besmet is met giftig arseen. De onderzoekers gaan op innovatieve wijze bestuderen hoe, door vertraagde inbrenging van zuurstof, arseen verwijderd kan worden. Deze nieuwe kennis van gecontroleerde biologisch-chemische processen zal gebruikt worden voor ontwikkeling van duurzame zuiveringstechnieken.
Over VIDI
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.