Francine Houben, oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten, is verkozen tot TU Delft Alumnus van het Jaar 2020. Tijdens de TU Delft for Life | Xperience Week van 8 tot en met 12 juni zal Rector Magnificus/Collegevoorzitter Tim van der Hagen de onderscheiding virtueel aan Houben overhandigen. Vanwege de coronacrisis vindt het evenement namelijk online plaats.
Francine Houben (1955) studeerde in 1984 cum laude af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Al in 1981 won ze samen met twee medestudenten een prijsvraag voor het ontwerpen van jongerenhuisvesting in Rotterdam. Het zou het begin worden van een carrière aan de internationale top en een oeuvre dat alle facetten van de gebouwde omgeving omspant: stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur. Het was tevens de opmaat naar de oprichting in 1984 van Mecanoo architecten, het bureau waar zij als creatief directeur aan de leiding staat.
People, place, purpose
Van parken tot pleinen en van woonwijken tot wolkenkrabbers, van Bakoe tot Birmingham en van Tilburg tot Taiwan: Francine Houben laat zich niet door genres of locaties inperken. De mens staat voor haar altijd centraal in het ontwerp, daarom begint ieder ontwerp met het observeren van mensen in hun omgeving. Op die manier komen ruimtes tot stand die aansluiten bij maatschappelijke en gebruikersbehoeften, maar ook mogelijkheden laten voor aanpassing aan toekomstige behoeften. Die visie beschrijft ze in haar boek ‘People, Place, Purpose. The World According to Mecanoo Architects’ (2015).
Houben ontwierp de centrale bibliotheek in Birmingham, uitgeroepen tot het beste gebouw van Engeland, en het Kaohsiung Center in Taiwan, het grootste theatercomplex ter wereld. Ook op de Nederlandse bouwkunst drukte ze haar stempel met ontwerpen als de Rotterdamse woontoren Montevideo en het station van Delft. Het zijn maar enkele voorbeelden uit de indrukwekkende lijst van projecten die Houben met Mecanoo realiseerde. Ook in de academische wereld verdiende ze haar sporen. Tussen 2000 en 2009 was Houben hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft. Ze doceerde verder onder meer aan de universiteiten van Yale en Harvard.
Even zo indrukwekkend zijn de talloze prijzen en onderscheidingen waarmee Houben voor haar werk werd geëerd. Voor het ontwerp van de TU Delft Library ontving ze in 1998 de Nationale Staalprijs. In 2015 reikte Koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan haar uit voor haar gehele oeuvre en in 2018 werd haar de BNA Kubus toegekend, de oeuvreprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Houben ontving eredoctoraten van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Mons. Ze is lid van de Akademie der Künste in Berlijn en de Akademie van Kunsten van de KNAW.
Rolmodel
In 2014 werd Houben door het Britse Architects’ Journal uitgeroepen tot Vrouwelijke Architect van het Jaar en in 2019 kreeg ze in Parijs de internationale Prix des Femmes Architectes. Ook in Nederland wordt ze gezien als de ‘grande dame’ van de bouwkunst. Zelf ziet Houben zich nadrukkelijk als architect, niet als vrouw in de architectuur. Toch was ze in de jaren 80 als vrouwelijke architectuurstudent zwaar in de minderheid: toen was maar tien tot vijftien procent van de studenten bij de faculteit vrouw, dat is inmiddels ongeveer fiftyfifty. Dat komt mede doordat aankomend studenten een rolmodel als Houben hebben.
Ongelooflijk trots
Met de titel Alumnus van het Jaar eert TU Delft Houbens bijzondere band met haar alma mater. Er zijn weinig alumni die zo tastbaar hun sporen achterlaten op de Delftse campus. “Een carrière als van Francine Houben is niet in een paar zinnen te omschrijven, net zomin als haar invloed op haar vakgebied en op telkens nieuwe generaties studenten. We zijn ongelooflijk trots op onze Alumnus van het Jaar 2020. Wat het extra bijzonder maakt, is dat zij zo nadrukkelijk haar stempel heeft gedrukt op onze campus, met het ontwerp van onze iconische TU Delft Library en het prachtige Mekelpark”, aldus Evelyne Esveld, directeur Alumni Relations en Universiteitsfonds Delft. Houben beaamt die bijzondere band: “De TU Delft speelde altijd een inspirerende rol in mijn leven. Als student, als hoogleraar en als architect. De bibliotheek van de TU Delft en de transformatie van de TU Campus tot Mekelpark behoren tot mijn meest belangrijke projecten. Ik ben dankbaar en trots om de TU Delft Alumnus van het Jaar 2020 te mogen zijn.”
Alumnus van het Jaar
De TU Delft reikt sinds 2011 samen met het Universiteitsfonds Delft de prijs ‘Alumnus van het Jaar’ uit aan alumni die hun sporen hebben verdiend in de wereld van innovatie en onderzoek. De winnaars krijgen een plaquette op de Alumni Walk of Fame in het Mekelpark op de campus van de TU Delft.
Informatie en contact
Kijk hier voor meer informatie over TU Delft for Life | Xperience Week van 8 tot en met 12 juni 2020 en hier voor meer informatie over de Alumnus van het Jaar.
Angeline Westbroek, Teamleider Alumni Relations, mobiel nummer +31 (6) 1401 5032