Tien Delftse talenten in AI, data en digitalisering ontvangen Veni en Vidi-subsidies
Deze week kreeg de talentontwikkeling in AI, data en digitalisering een flinke impuls vanuit het NWO-Talentprogramma (voorheen de Vernieuwingsimpuls). Maar liefst tien getalenteerde Delftse onderzoekers die actief zijn in deze onderzoeksgebieden ontvingen vanuit dit programma Veni subsidie (250.000 euro, bedoeld om eigen onderzoekideeën verder te ontwikkelen) of een Vidi subsidie (800.000 euro om een eigen, vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten). AI, data en digitalisering is een snel groeiend onderzoeksgebied, waar deze wetenschappelijke talenten uit Delft met deze subsidietoekenning zullen bijdragen aan de positie en wetenschappelijke vooruitgang van Nederland en Europa verder te versteken en versnellen op dit gebied.
Deze Delftse laureaten op een rij:
Vidi
Vidi
Het voorspellen van de veilige operationele envelop voor autonome robots
Dr. C.C. de Visser
Robots zullen in de nabije toekomst een belangrijke rol gaan vervullen in ons dagelijks leven, maar alleen als ze veilig genoeg zijn. De onderzoeker gaat een systeem ontwikkelen waarmee robots zich bewust worden van hun fysieke beperkingen, zelfs na beschadigingen. Hiermee kunnen robots zich veilig uit gevaarlijke situaties redden.
Veni
HARMONIA: Betrouwbare Mobiele Robotica
Dr. L. Ferranti
Stel je een wereld voor met autonome auto's, drones, boten etc. in onze steden, uitgerust met technologie waardoor zij dichtbij ons met elkaar samen kunnen werken zonder onze veiligheid of privacy aan te tasten. Met HARMONIA zal ik deze technologie ontwikkelen om Betrouwbare Mobiele Robotica mogelijk te maken.
Alledaagse sensoren wijzen binnenshuis de weg
Dr. ir. drs. M. Kok
Buiten wijst GPS ons de weg, maar er is nog geen algemeen beschikbare technologie die dat binnenshuis kan. Dit onderzoek ontwikkelt een nieuwe methode waarbij metingen van beweging en het magnetisch veld, gemeten door sensoren zoals die in iedere smartphone zitten, worden gecombineerd om tot een driedimensionale positiebepaling te komen.
Compenseren kan je (af)leren
Dr. ir. E. van der Kruk
Ouderdom en neuromusculaire aandoeningen zorgen voor toenemende structurele veranderingen in ons lichaam. Verkeerde of onvoldoende compensatie voor deze veranderingen leiden tot dagelijkse bewegingsproblemen en versnelde slijtage. Tijdige trainingsinterventie en hulpmiddelen kunnen bewegingsproblemen uitstellen of zelfs voorkomen. De onderzoeker ontwikkelt computersimulaties die kunnen voorspellen welke bewegingsproblemen zullen optreden.
Betrouwbare programmeertalen voor betrouwbare software
Dr. J. Cockx
Computers zijn alomtegenwoordig, en de correctheid van de software die erop draait is van cruciaal belang. Bepaalde programmeertalen kunnen correctheid van software garanderen, maar zijn die programmeertalen zelf wel correct? Dit project beoogt de ontwikkeling van een kleine maar betrouwbare core-taal die de correctheid van de programmeertaal zelf kan controleren.
Het mogelijk maken van nauwkeurige computersimulaties door het ontwikkelen van de wiskunde van splines
Dr. ir. D. Toshniwal
Computersimulaties zijn van vitaal belang om het gedrag van complexe fysische processen te voorspellen en doorslaggevende beslissingen te nemen in de wetenschap. “Splines” zijn wiskundige functies die dit soort zeer nauwkeurige computersimulaties mogelijk maken. Dit onderzoek zal wiskundige theorie ontwikkelen voor het begrijpen en efficiënt gebruiken van spline-functies in 3D-simulaties.
Ontwerp en effectanalyse van digitale crowd management oplossingen voor voetgangersruimten
Dr. ir. D.C. Duives
(Semi-)automatische digitale crowd-managementsystemen hebben de potentie om de veiligheid van drukke voetgangersruimten sterk te verbeteren mits men de impact van digitale stimuli op het loop- en keuzegedrag van voetgangers kan kwantificeren en modelleren. Dit onderzoek modelleert de impact van meerdere digitale crowd-managementsystemen door middel van veldstudies.
Ontwerpen voor de toekomst: verbetering van technologische en beleidsbeslissingen voor duurzame luchtvaart
Dr. I.C. Dedoussi
Wanneer we nieuwe vliegtuigen, motoren en milieubeleid ontwikkelen doen we dat zonder rekening te houden met toekomstige vervuilingsniveaus en klimaat. Dit project berekent de effecten van deze toekomstige omstandigheden op de impact van luchtvervuiling door de luchtvaart en hoe de ze op te nemen in besluitvorming over duurzame luchtvaart.
Samenwerkende autonome drones voor zoek-en-reddingsmissies
Dr. A. Jamshidnejad
Ik ga autonome zoek-en-reddingsdrones maken die optimaal presteren in situaties die gevaarlijk zijn voor reddingswerkers. Optimale prestaties en autonome besluitvorming in onzekere situaties zijn open uitdagingen van zoek-en-reddingsdrones, die ik zal aanpakken door missieplanningssystemen te ontwikkelen op basis van een innovatieve integratie van stochastische optimale besturing en kunstmatige intelligentie.
Modelleren van vastestofbatterijen, het maken van een brug op verschillende schalen tussen computerberekeningen en experimenten voor superieure elektrochemische energie opslag
Dr. ir. A. Vasileiadis
Realisatie van niet-brandbare vastestofbatterijen zou een revolutie in veiligheid en prestaties betekenen voor mobiele toepassingen, echter de implementatie wordt belemmerd door slechte vaste stof contacten. In dit onderzoek wordt op verschillende lengte schalen deze vastestofelectroliet-electrode contact gesimuleerd, waarmee essentiële fundamentele kennis en ontwerp strategieën voor superieure vastestofbatterijen zal worden verkregen.