Defensie helpt studenten uit de brand

Nieuws - 09 juli 2019 - Webredactie communicatie

Defensie helpt studenten uit de brand

 

 

Een raceauto op waterstof die met 200 km/h over een asfaltbaan op een hermetisch afgesloten legerplaats zoeft, omgeven met luchtverdedigingssystemen van Defensie. Het klinkt als een scene uit een actiefilm, maar vond vanmiddag daadwerkelijk plaats op Luitenant-generaal Bestkazerne te Vredepeel.

“Een gekke vraag, hebben jullie misschien ergens een afgesloten asfaltbaan van 700 meter die we in de komende week een paar uur kunnen gebruiken?” Met die zin begon het contact tussen Defensie en het studententeam Forze van de TU Delft. De studenten hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om hun racewagen op waterstof klaar te stomen voor een race in Zandvoort op 13 en 14 juli, maar door technische problemen moest test na test worden uitgesteld. “De circuits zaten vol en daarbuiten is het lastig om een plek te vinden waar we onze tests kunnen uitvoeren,” zo zegt Zhi Wei Cai, Team Manager van de groep. “Uit pure noodzaak hebben we toen maar de stoute schoenen aangetrokken en Defensie opgebeld.” En dat dat een juiste zet was bleek wel toen er direct enthousiast op het voorstel werd ingegaan. Binnen een paar uur werden persoonsgegevens doorgegeven, vrijwaringen getekend en voertuigen geregistreerd. 

Een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht licht graag toe waarom Defensie snel medewerking toezegde: “Als Landmacht volgen we technologische ontwikkelingen op de voet en dragen we daar ook graag aan bij. Met energiebesparing en -transitie kun je in een operatie bijvoorbeeld het aantal logistieke transporten beperken, die altijd een risico vormen en beveiligingscapaciteit vergen.” Defensie zelf verwacht volgend jaar de eerste zonne-energie gedreven wagen in het voertuigenpark: de Lightyear one.

Defensie was er dus snel klaar voor, nu de studenten en hun wagen nog. “De afgelopen 2 weken is er 24/7 aan de auto gewerkt. De energiebuffer moest vervangen worden, een enorme klus die ook nog eens met de grootste zorgvuldigheid moet gebeuren,” aldus Cai. Zelfs de nacht voorafgaand aan de door Defensie opgezette test werd er doorgewerkt door de studenten, die het uiteindelijk voor elkaar kregen de auto test klaar te hebben met nog een aantal uur op de klok. 

Luchtafweergeschut naast het circuit

De Delftse studenten, die normaal gesproken op het toekomstige Formule 1 Circuit in Zandvoort testen, voerden maandagmiddag misschien wel de best beveiligde autotest ooit uit. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando had ter inspiratie zelf enkele van hun raketsystemen langs de baan gezet.

 

Water uit de uitlaat

De roze racewagen van team Forze is gebouwd om het op te nemen tegen racewagens die “gewoon” op benzine rijden. In de Delftse auto is het echter lang zoeken naar een druppel benzine. In een zogenaamde brandstofcel wordt waterstof uit een tank gecombineerd met zuurstof uit de buitenlucht. Deze reactie heeft twee restproducten: elektriciteit en puur water. De elektriciteit gaat naar twee elektromotoren die de achterwielen aandrijven en het water wordt verneveld in de buitenlucht. 

Een succesvolle test

De test van maandag was een groot succes. Cai: “Door de lange rechte baan konden we tot onze topsnelheid accelereren en de energiebuffer volledig volladen door regeneratief te remmen tot stilstand. Alles werkte naar behoren, een groot succes dus! Nog een paar dagen sleutelen en dan zijn we klaar voor Zandvoort”

 

De roze racewagen zal dit jaar viermaal in actie komen. Tweemaal tijdens de Dutch Supercar Challenge in Zandvoort op 13 en 14 juli en tweemaal tijdens de “Gamma Racing Days” op het TT Assen Circuit, op 17 en 18 augustus.