‘Northbound’ documentaire op Architectuur Filmfestival Rotterdam
Twee studenten van Urbanism zijn geselecteerd om hun documentaire ‘Northbound’ te vertonen op het Architectuur Filmfestival Rotterdam 2019. De documentaire laat zien wat de impact van extractie industrieën is op het landschap en de lokale cultuur van Europa’s noordelijkste provincie Finnmark in Noorwegen.
Boaz Peters en Mark Slierings maakten de documentaire als middel om de provincie Finnmark te analyseren voor hun respectievelijke afstudeerprojecten bij de studio 'Transitional Territories'. Finnmark bestaat uit een uitgestrekt landschap, waar slechts een klein deel van de Noorse bevolking woont. De grond bevat veel minerale rijkdommen. Ook is Finnmark de primaire landingsplaats voor nieuwe olie- en gasexploraties in de Barentszzee. Zee-ijs recessie in het Noordpoolgebied verhoogt de handelsmogelijkheden met China aanzienlijk, omdat de traditionele Suez-route met enkele dagen kan worden verkort. Een nieuwe geprojecteerde spoorlijn door Finland verbindt de in Finnmark gelegen havenstad Kirkenes met de Baltische staten en verder naar Midden-Europa, wat allemaal leidt tot een verwachte snelle industriële transitie.
Wat betekent deze transitie en economische expansie voor de lokale cultuur? Hoe kan het enige inheemse volk van Europa, de Sámi, met hun onafscheidelijke band met het hoeden van rendieren, het hoofd bieden aan deze overgang? Zal Finnmark gedijen onder de komende industrieën juist onherroepelijk beschadigd raken?
De afgifte van vergunningen zorgt er nu al voor dat de inwoners verdeeld zijn over de vraag of ze moeten kiezen voor het behoud van een natuurlijke staat of het landschap willen exploiteren voor economische groei en werkgelegenheid.
Boaz en Mark: “Met dit in gedachten zijn we vertrokken om een documentaire te maken langs de verschillende kleine dorpen en het majestueuze uitgestrekte landschap van Finnmark. Tijdens de roadtrip hebben we de perspectieven van mensen, veel fascinerende fjorden, grote aantallen rendieren en reeds bestaande industrieën gedocumenteerd. We zijn tijdens de reis getroffen door het aantal processen dat heimelijk gebeurt in het gebied. De lokale bevolking lijkt over het algemeen extreem verdeeld te zijn, waarbij ze woede of hoop voelen wanneer het over industrieën gaat. Wat de industrieën helpt, is dat de sterk uitgestrekte landschapsmorfologie hen in staat stelt om op een meer verborgen manier te werken. Globalisering is alomtegenwoordig en heeft een diepgaande invloed op de lokale culturele bestaansmiddelen. ”
Filmvertoning
De documentaire is te zien in de LantarenVenster in Rotterdam op 11 oktober om 19:00. Kijk voor meer informatie en tickets op Architecture Film Festival Rotterdam.
Meer informatie
Neem bij vragen over de documentaire contact op met Boaz Peters of Mark Slierings.