Single-cell-biopsy met 3D-printing
Murali Ghatkesar, docent bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering , heeft door middel van 3D-printing een nieuwe methode ontwikkeld om single-cell-biopsies eenvoudiger, sneller en efficiënter uit te voeren. Het is voor de eerste keer dat 3D-printing ingezet wordt bij de productie van micro-en nanofluidische apparatuur. De resultaten van zijn onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Lab on a Chip.
Voor het analyseren van ziektes voeren onderzoekers vaak een single-cell-biopsy uit door middel van een Microfluidic Atomic Force Microscoop (AFM) en een op maat gemaakte cantilever. Een AFM is een speciaal soort apparaat dat oppervlakken scant met een scherpe naald die bevestigd is op een flexibele cantilever. Tijdens de single-cell-biopsy dringt de naald op heel nauwkeurige wijze de cel in om zo de gewenste locatie te bereiken. Het ontwikkelen van de prototypes hiervoor is vaak tijdrovend en duur door een ingewikkeld productieproces. De 3D-techniek van Ghatkesar ontwikkeld heeft zorgt ervoor dat onderzoekers veel gemakkelijker en sneller prototypes voor een single-cell-biopsy kunnen ontwikkelen. Dit kan een groot voordeel opleveren voor medisch onderzoek. Zo wil Murali Ghatkesar met deze nieuwe techniek verder onderzoek gaan doen naar spierdystrofie bij mensen met bijvoorbeeld een verlamming aan een kant van het gezicht.
Murali Ghatkesar Ghatkesar voerde zijn onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit van Leiden en zijn eigen onderzoeksteam.
Lees de publicatie Multiscale 3D-printing of Microfluidic AFM Cantilevers
Lees meer over het onderzoek van Murali Ghatkesar in Quantifying the nanoworld: new tools for nanoscientists’