Succesvolle Masterclass Energietransitie
Op vrijdag 9 maart jl. is er een zeer succesvolle masterclass energietransitie georganiseerd binnen de ontwerpstudie “Stad van de Toekomst” over de grote opgave van de energietransitie voor nieuwe vormen van energiewinning, minder en ander gebruik van energie en over de impact die dit heeft op de (gebouwde) omgeving.
De masterclass vond plaats bij Bouwkunde en de collegezaal was volledig gevuld met leden van de ontwerpteams, experts en belangstellenden vanuit de deelnemende gemeentes, onderzoekers en overige belangstellenden vanuit zowel bureaus, bedrijven en vanuit gemeentes die niet via een locatie met de studie zijn verbonden. Het mag duidelijk zijn dat de urgentie en de noodzaak van kennis en vooral hoe nu het transitie pad moet worden bewandeld zeer groot is.
In de masterclass werd de opgave op verschillende schaalniveaus en technologische oplossingen voor verschillende toepassingen behandeld. Van nationaal tot het lokale niveau en de stadsstraat, van warmtepompen tot restwarmte van bedrijven.
De middag werd ingeleid door Paul Gerretsen (Agent Vereniging Deltametropool) mede ondersteunt door Jutta Hinterleitner (BNA Onderzoek) en Hans de Boer (DIMI, TU Delft).
Dirk Sijmons, Emeritus hoogleraar Environmental Design /Leerstoel Landschapsarchitectuur TU Delft, H+N+S gaf een beeld van de enorme opgave voor met name de industriële wereld en specifiek Nederland met consequenties voor de gebouwde omgeving, het landschap en de andere invulling van de energievraag naast een forse besparing van energie.
Sander van Fijn van Draat, Adviseur Energietransitie, Alliander ging vooral in op de afstemming tussen de energievraag en het energieaanbod dat steeds hogere eisen de flexibiliteit stelt voor aanbieders en beheerders. Daarnaast is er ook sprake van vervanging en vernieuwing van elektriciteits-, gas- en warmtenetwerken in het licht van veroudering en aanpassing voor nieuwe energiebronnen.
Andy van den Dobbelsteen, Hoogleraar Climate Design & Sustainability, Afdeling Architectural Engineering + Technology, TU Delft presenteerde de uitkomsten van zijn recente onderzoek naar de mogelijkheden en beperkingen voor met name de warmtevraag en -aanbod als onderdeel van de stedelijke energietransitie voor Amsterdam. Dit met name in relatie tot aanwezige woningbouw binnen de verschillende stadsdelen. Hij schetste een aantal scenario’s die als aanknopingspunt kunnen dienen voor verdere stappen op het transitie pad.
Na de pauze ontstond een levendige, interessante discussie tussen de zaal en de sprekers waarbij met name het dilemma van collectieve en individuele oplossingen en de noodzaak van grote investeringen voor isolatie van huizen, infrastructuur en systemen aan de orde kwamen. Er zal een combinatie van een top down en bottom up aanpak nodig zijn om de transitie op gang te krijgen.
De volgende Masterclass binnen het project “De Stad van de Toekomst” over Klimaatadaptatie zal plaatsvinden op vrijdag 23 maart vanaf 13.30 uur in Collegezaal F van de faculteit Bouwkunde – TU Delft.
Foto's door Roy Borghouts