Biennale Venetie
De nationale ontwerpstudie BNA ’Stad van de Toekomst’, waar DIMI partner van is, organiseerde samen met de Faculteit Bouwkunde en PACT (platform for alternatives in city and territory) een workshop interdisciplinair ontwerpen aan de Stad van de Toekomst aan de Università Iuav di Venezia.
Een interdisciplinaire afstudeerstudio van de Faculteit Bouwkunde samen met vier Italiaanse en een Marokkaanse universiteit studeerden een dag lang, onder begeleiding van docenten, en deelnemende architecten en stedenbouwers van de ontwerpstudie op de vijf grootste Nederlandse steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De workshop was onderdeel van een Biennale Session gehouden op 22 september 2018 op de Biennale in Venetië.
Persbericht:
‘City of the Future’ MScIII Cross Domain Graduation Lab neemt deel aan Venice Biënnale Session
Op 21 en 22 september 2018 neemt de multidisciplinaire afstudeerstudio City of the Future MScIII Cross Domain Graduation Lab deel aan de gezamenlijk met PACT (Platform for Alternatives in City and Territory) en door de Faculteit Bouwkunde georganiseerde Biënnale Session The City of the Future, Revealing the potential of territories as action sites.
Studenten van de afdelingen Architectuur, Stedenbouw, Management in the Built Environment (faculteit Bouwkunde) en Transport en Infrastructure and Logistics (faculteiten Civiele Techniek en Geowetenschappen en Techniek, Bestuur en Management) reizen gezamenlijk af naar Venetië voor een eendaagse workshop met studenten van verschillende Italiaanse universiteiten en van de universiteit in Rabat.
Sinds begin 2018 werken tien multidisciplinaire ontwerpteams aan vijf testlocaties van 1 × 1 km in de vijf grote Nederlandse steden. Het doel van deze door de BNA georganiseerde ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ is om ruimtelijke inpassingen te laten zien van nieuwe manieren van stad maken en waar de grote transities op gebied van mobiliteit, energie en klimaatadaptatie die de opstap vormen naar prettige, bereikbare, gezonde en toekomstbestendige stedelijke gebieden.
De Faculteit Bouwkunde is nauw betrokken bij deze BNA-ontwerpstudie en biedt studenten gelegenheid een kijkje in de keuken te nemen hoe de professionele ontwerpteams zich wagen aan het ontwerpen van de stad van de toekomst. Zo zijn alle bijeenkomsten die de BNA in dit kader organiseert toegankelijk voor studenten van dit Graduation Lab en wordt er gelegenheid geboden in direct contact te staan met alle betrokken partijen: van ontwerpers en gebiedsontwikkelaars tot medewerkers van de gemeentes en opdrachtgevers.
Het ‘City of the Future’ MScIII Cross Domain Graduation Lab heeft eenzelfde werkwijze als deze nationale ontwerpstudio. Hoe kijkt dit interdisciplinaire en internationale studentengezelschap aan tegen de grote opgaven waar deze steden mee zitten? En zijn de oplossingen die voor de Nederlandse context worden bedacht, ook elders toepasbaar?
Vertegenwoordigers van de tien professionele ontwerpteams van de ontwerpstudie zullen in het kader van een workshop vrijdag 21 september in gesprek gaan met de jonge generatie. Centraal staat de vraag hoe de verschillende steden een soepele start kunnen maken met deze noodzakelijke veranderingen op de gebieden van mobiliteit, energie, klimaatadaptatie en sociale inclusiviteit.
Op 22 september vindt er een open toegankelijk debat voor vakpubliek plaats in het Arsenale. Hier worden op basis van de beelden en stellingen uit de workshop handelingsperspectieven voor de steden waarin wij leven, besproken. Zijn hier algemeen geldige strategieën voor te bedenken? En wat kunnen we leren van de hier aanwezige experts uit andere steden?
De resultaten van beide dagen zullen worden meegenomen in de afstudeerprojecten en in de slotpresentatie van de ontwerpstudie ‘Stad van de Toekomst’
Dit Graduation Lab is een speciale afstudeerstudio verbonden met het multidisciplinaire onderzoeksinitiatief van BNA Onderzoek, de TU Delft, Vereniging Deltametropool, de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, de Directoraten-generaal Bereikbaarheid, Ruimte en Water en Rijkswaterstaat van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van BZK.
Foto's: Jutta Hinterleitner