In Memoriam prof.mr.dr. Jitske de Jong

Nieuws - 02 mei 2024 - Communication BK

Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van oud-collega en emeritus hoogleraar Jitske de Jong. Wij wensen haar man, kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en dierbaren veel sterkte met het verwerken van dit plotselinge verlies. 

Jitske was in de periode van 1990 tot 2011 hoogleraar Onroerend-goedrecht aan de TU Delft. Tot 2003 was zij dit bij de Faculteit Geodesie, eerst bij de sectie Planologische en Juridische Geodesie. In 1997 werd dat de sectie Geo-informatie en Grondbeleid. Vanaf 2005 tot aan haar afscheid in 2011 heeft zij met veel genoegen gewerkt bij het Onderzoeksinstituut OTB.  

Jitske is van groot belang geweest voor het vakgebied. Zij combineerde haar wetenschappelijke werkzaamheden met bestuursfuncties in de praktijk, waaronder de VROM Raad, de Mijnraad, Vereniging Natuurmonumenten en woningcorporatie Patrimonium. Ook heeft zij vele overheden van advies voorzien, zowel in de toepassing van wet- en regelgeving als in de ontwikkeling ervan. Haar invloed op de ruimtelijke inrichting in Nederland was groot.  

Zij vervulde haar wetenschappelijke en maatschappelijke functies met flair. Zij was graag gezien bij studenten, promovendi en collega’s. Naast scherpe observaties liet zij ook een menselijke kant zien in haar rol als docent, mentor en leidinggevende, wat haar zeer geliefd maakte. Als vrouwelijke hoogleraar met een gezin vervulde zij, zonder dit te benadrukken, een voorbeeldrol voor de universitaire gemeenschap. Ook na haar afscheid was zij nog betrokken bij de TU Delft als lid van de Werkcommissie voor Promoties, waarmee zij wederom een belangrijke en gewaardeerde bijdrage leverde aan de academische gemeenschap. Onder haar kundig en warm voorzitterschap hebben vele promovendi hun verdediging gevoerd. 

Hoewel Jitske, gedwongen door ziekte, al een tijd uit ons werkzame midden was, wordt zij nog altijd met een warme gevoelens herinnerd door (oud-)collega’s en alumni.