Van 7 tot 12 oktober 2024 vond de nationale Week van de Veiligheid plaats. Dank voor aan de personen die hebben deelgenomen aan deze week. En laten we de aandacht voor veiligheid gedurende het jaar vasthouden.De TU Delft heeft samen met de dienst Integrale Veiligheid, CREFM, HSE en ICT Security dit jaar voor de zevende keer meegedaan met dit landelijke initiatief.

Gedurende het jaar willen we blijvend jullie aandacht vragen voor diverse veiligheidsthema’s die spelen in en rondom de campus van de TU Delft. Samen zorgen we ervoor dat de campus een veilige omgeving is om te studeren, werken, onderzoeken en te ontspannen.

Het programma van 2024 bestond uit o.a. de volgende onderdelen:

Masterclass: Agressie en geweld op de campus: Navigeren tussen realiteit en mythen

In deze masterclass zullen we feiten en mythen rondom agressie en geweld op de campus en soortgelijke situaties bespreken. We leren je vertekeningen van de werkelijkheid te herkennen, zowel in de media als in je eigen beleving. We geven tips hoe je je minder angstig kunt voelen en hoe je agressie zoveel mogelijk kunt voorkomen. Ook laten we zien wat er gebeurt in onze hersenen en het lichaam tijdens stress in conflictsituaties. Ten slotte gaan we in op hoe (makkelijk) tegenstellingen en conflicten tussen groepen kunnen ontstaan, wat de rol en invloed is van ons eigen gedrag in dit opzicht en hoe we hiermee om kunnen gaan in de praktijk.
Door: Dr. Natalie van der Wal en Drs. Erica Kinkel

Voorspel en Voorkom: Masterclass in Veiligheid, Drukte- en Crisismanagement

Benieuwd hoe je grip kunt krijgen op de toenemende drukte in steden en bij evenementen? In deze masterclass ontdek je hoe je crises kunt voorspellen en voorkomen. Steden worden steeds drukker en bij evenementen verloopt niet altijd alles vlekkeloos. Regelmatig ontstaat er chaos in een winkelstraat, wordt het te druk bij een evenement, of slaat de sfeer om bij een demonstratie. Het MICD en de TU Delft onderzoeken welke factoren essentieel zijn om drukte te voorspellen en crises te vermijden.
Als er toch een calamiteit ontstaat, is snel ingrijpen cruciaal om de gevolgen te beperken en leed te verzachten. Voor gemeenten, politie en andere instanties is het voorkomen van onrustige menigten van groot belang. Wanneer er toch een onveilige situatie ontstaat, moeten zij snel ingrijpen om escalatie te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. AI kan hierbij helpen door patronen te herkennen, data snel te analyseren, en scenario's uit te tekenen, terwijl de uiteindelijke beslissingen altijd bij mensen liggen.
De opgedane kennis over extreme drukte kan ook worden toegepast in alledaagse situaties, zoals op een drukke maandagochtend met veel fietsers, voetgangers en de nieuwe tram op de campus. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig over de campus kan verplaatsen.

Door: Dr. Ir. Sascha Hoogendoorn-Lanser

TU Delft Noodnummer: bij spoed bel je 015 27 88 888

De meeste incidenten en calamiteiten op de campus moeten onmiddellijk en rechtstreeks worden gemeld bij de meldkamer van de TU Delft. Dit kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. Na iedere melding neemt de centralist van de meldkamer actie, zoals het alarmeren van bhv en hulpdiensten en eventueel andere belanghebbenden of het inzetten van het TU Delft-crisisteam. De meldkamer bellen kan ook wanneer je je zorgen maakt om de veiligheid van jezelf of een ander. Let op: Bel je 112, dan komt de melding binnen bij de regiomeldkamer van politie, ambulance en brandweer en wordt de melding niet doorgegeven aan de meldkamer van de TU Delft.