Archief

54064 resultaten

05 december 2018

Nieuwe hoogleraar nanomechanica wil ‘zweven op nanoschaal’

Nieuwe hoogleraar nanomechanica wil ‘zweven op nanoschaal’

Met nano-engineering willen we de kloof tussen nano wetenschap en concrete nanomechanische toepassingen overbruggen, zegt prof.dr. Peter Steeneken in zijn intreerede ‘Dynamica in de nanomechanica’ op vrijdag 7 december.

30 november 2018

Gary Steele sluit zich aan bij consortium om nieuw quantumapparaat te bouwen

Gary Steele sluit zich aan bij consortium om nieuw quantumapparaat te bouwen

De onderzoeksgroep van Prof. Gary Steele is van plan om een quantumapparaat te bouwen dat in staat is om zijn eigen beslissingen te nemen. Steele's groep maakt deel uit van een ambitieus internationaal consortium dat 2,9 miljoen euro aan financiering heeft ontvangen.

30 november 2018

Opening HollandPTC

Opening HollandPTC

Op vrijdag 30 november vindt in museum de Prinsenhof in Delft de feestelijke openingsviering van HollandPTC plaats. Sinds kort worden in het poliklinische centrum HollandPTC - gevestigd op de campus van de TU Delft - patiënten behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe vorm van radiotherapie tegen kanker. Parallel aan deze behandelingen werkt TU Delft in HollandPTC samen met de medische centra LUMC en Erasmus MC aan innovaties in de zorg voor kankerpatiënten. Behandeling, onderwijs en onderzoek gaan hand in hand om tot betere en verantwoorde zorg te komen.

30 november 2018

Quantumfysica op macroscopische schaal

Quantumfysica op macroscopische schaal

Waarom werkt de quantummechanica zo goed voor microscopische objecten, maar wordt het gedrag van macroscopische objecten beschreven door de ‘klassieke fysica’? Over deze vraag breken fysici zich al het hoofd sinds de quantumtheorie meer dan honderd jaar geleden werd ontwikkeld. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Wenen hebben nu een macroscopisch systeem ontworpen dat verstrengeling vertoont tussen mechanische fononen en optische fotonen. Ze hebben de verstrengeling getest met behulp van een Bell-test, een van de meest overtuigende en belangrijke tests om te laten zien dat een systeem zich niet-klassiek gedraagt.

29 november 2018

Studenten TNW vallen in de prijzen

Het regent prijzen in november. Studenten van opleidingen van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen ontvingen deze maand verschillende soorten onderscheidingen. Een overzicht.

29 november 2018

ERC Consolidator grant voor Chirlmin Joo en Pouyan Boukany

ERC Consolidator grant voor Chirlmin Joo en Pouyan Boukany

Bij de TU Delft zijn dit jaar twee ERC Consolidator grants gevallen. Beide grants zijn binnengehaald door onderzoekers van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Dr. Pouyan Boukany van de afdeling Chemical Engineering wil beter begrijpen wanneer, hoe en waarom uitgezaaide tumorcellen loskomen van een tumor. Dr. Chirlmin Joo van de afdeling Bionanoscience wil een nieuw gene editing-instrument ontwikkelen op basis van een systeem dat in een bepaald micro-organisme te vinden is.

23 november 2018

Ontwerpvergunning en milieueffectrapportage ter inzage

Vanaf 22 november tot en met 2 januari 2019 liggen de ontwerpvergunning en het Milieueffectrapport (MER) voor een koude neutronenbron naast de kern van de onderzoeksreactor voor inspraak ter inzage.

23 november 2018

Anton Akhmerov treedt toe tot De Jonge Akademie

Anton Akhmerov treedt toe tot De Jonge Akademie

De Koninklijke Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft Dr. Anton Akhmerov van de afdeling Quantum Nanoscience geselecteerd als nieuw lid van de Jonge Akademie. Hij is één van de in totaal tien nieuwe leden, die allen een brede belangstelling hebben voor de wetenschapsbeoefening, wetenschapsbeleid en wetenschapscommunicatie.

22 november 2018

Opinie: Duurzame biomassa is juist een heel goed idee

Biomassa is onontbeerlijk om de klimaatdoelen te halen, schrijven Patricia Ossewijer en vier andere wetenschappers.

21 november 2018

Hyun Youk geselecteerd als EMBO Young Investigator

De European Molecular Biology Organization (EMBO) heeft Hyun Youk en 25 andere life science onderzoekers binnen hun eerste vier jaar geselecteerd als groepsleiders om EMBO Young Investigators te worden. Youk sluit zich aan bij een actief netwerk van 102 huidige en 314 vroegere Young Investigators en krijgt van EMBO ondersteuning bij de oprichting van zijn eerste onafhankelijke lab.