Archief

54496 resultaten

03 december 2019

Alle pilsgisten stammen af van één ‘oergist’

Alle pilsgisten stammen af van één ‘oergist’

Pilsgist, het beroemde micro-organisme waar brouwers jaarlijks honderden miljarden liters pils en andere lagerbieren mee maken, is zo’n 500 jaar geleden ontstaan door een toevallige ontmoeting tussen twee gistsoorten. De giststammen waar tegenwoordig pils mee wordt gemaakt zijn allemaal terug te voeren tot dat moment. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft op basis van een uitgebreide DNA-analyse.

25 november 2019

Mark van Loosdrecht verkozen tot lid Chinese Academy of Engineering

Mark van Loosdrecht verkozen tot lid Chinese Academy of Engineering

Hoogleraar Milieubiotechnologie Mark van Loosdrecht wordt aangesteld als lid van de Chinese Academy of Engineering (CEA). Dat heeft de nationale academie voor engineering bekendgemaakt.

21 november 2019

Zeven TU Delft-onderzoekers op lijst van Highly Cited Researchers 2019

Clarivate heeft de jaarlijkse lijst van Highly Cited Researchers gepubliceerd. Hierop zijn de namen van de meest geciteerde onderzoekers binnen een bepaald vakgebied te vinden. Dit jaar hebben zeven Delftse onderzoekers, of onderzoekers die een TU Delft-affiliatie hebben, de lijst gehaald.

19 november 2019

Een Marsbasis bouwen met bacteriën

Een Marsbasis bouwen met bacteriën

Hoe maak je een Marsbasis? Simpel: je stuurt een capsule met wat bacteriën naar de rode planeet en laat ze daar ijzer mijnen.

18 november 2019

Tuning quantum materials with hydrogen gas

15 november 2019

Onderzoekers zien razendsnel jagend CRISPR-systeem in actie

Onderzoekers zien razendsnel jagend CRISPR-systeem in actie

Over de hele wereld gebruiken onderzoekers CRISPR-systemen voor genbewerking, met CRISPR-Cas9 als bekendste voorbeeld. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over hoe dit soort systemen te werk gaan in de cel. Onderzoekers van de TU Delft en Wageningen University & Research hebben één zo’n systeem, het zogeheten CRISPR-Cascade-complex, nu voor het eerst gevolgd tijdens de jacht op vijandig DNA. Het bacteriële verdedigingsmechanisme is verbazingwekkend snel en efficiënt: elke seconde controleert het maar liefst 100 verschillende stukjes DNA.

07 november 2019

Opening Industrial Catalysis Lab TU Delft

Opening Industrial Catalysis Lab TU Delft

Op 20 november 2019 opent de TU Delft het Industrial Catalysis Lab, een nieuwe high-tech faciliteit die het mogelijk maakt om experimenten onder hoge druk en op dito temperaturen uit te voeren. Het lab vormt een brug tussen de academische wereld, waar experimenten doorgaans onder lagere druk en op lagere temperaturen worden gedaan, en de industrie. Onderzoekers onder leiding van een nieuwe hoogleraar gaan er innovaties ontwikkelen op het gebied van de katalyse. Dat is een technologie die chemische reacties versnelt en die aan de basis ligt van onder meer plastics, brandstoffen en kunstmest.

07 november 2019

Nieuwe jas voor Reactor Instituut Delft

Het Reactor Instituut Delft (RID) van de TU Delft krijgt een nieuwe jas in de vorm van nieuwe koepelbeplating. Hiervoor wordt vanaf 4 november rondom de koepel een steiger gebouwd. Vanwege de vorm van de koepel is het bouwen van de steiger specialistisch werk. Dit duurt enkele weken. Naar verwachting zijn in het tweede kwartaal van 2020 alle 1.200 platen vervangen.

07 november 2019

Delftse iGEM-studenten vallen in de prijzen met DNA-toolkit

Delftse iGEM-studenten vallen in de prijzen met DNA-toolkit

Wat als we bacteriën konden inzetten om op grote schaal plastic af te breken? Wat als we bacteriën efficiënter biobrandstof zouden kunnen laten produceren? Helaas is dit nog niet mogelijk, maar een groep studenten van de TU Delft presenteerde maandag in Boston een plan om hier verandering in te brengen en won daarmee twee prijzen.

06 november 2019

Timon Idema: altijd op zoek naar wat we niet weten

Timon Idema: altijd op zoek naar wat we niet weten

Uit de vijf Teachers of The Year is Timon Idema gekozen om de faculteit TNW te vertegenwoordigen in de volgende ronde van de verkiezing. “Ik vind dat een eer, het is fijn om op zo’n manier erkenning te krijgen. Zeker omdat ik onderwijs heel leuk vind.”