Archief

54449 resultaten

13 januari 2021

Ron Haaksman wint J.B. Westerdijkprijs

Ron Haaksman wint J.B. Westerdijkprijs

Ron Haaksman, geliefd docent natuurkunde-experimenten bij TNW, heeft dit jaar de J.B. Westerdijkprijs gekregen. Ron werd voorgedragen door de Vereniging voor Technische Physica (VvTP), de studievereniging van Technische Natuurkunde, en kreeg de prijs tijdens het Nieuwsjaarsontbijt van de faculteit op maandag 11 januari 2021.

11 januari 2021

Delftse onderzoekers bouwen kunstmatig chromosoom

Delftse onderzoekers bouwen kunstmatig chromosoom

Biotechnologen van de TU Delft hebben een kunstmatig chromosoom gebouwd in gist. Het chromosoom kan naast de natuurlijke gistchromosomen bestaan, en dient als platform om veilig en eenvoudig nieuwe functies aan het micro-organisme toe te voegen. Onderzoekers kunnen het kunstchromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

11 januari 2021

Mooijzaal onthuld in Gebouw 22

Mooijzaal onthuld in Gebouw 22

Tijdens het Nieuwjaarsontbijt is de nieuwe naam voor Zaal E in Gebouw 22 onthuld: de Mooijzaal. Professor Hans Mooij (1941) is zonder twijfel een van de meest invloedrijke en succesvolle Nederlandse wetenschappers van de afgelopen decennia.

07 januari 2021

ERC Proof of Concept-beurs voor Frank Hollmann

ERC Proof of Concept-beurs voor Frank Hollmann

Frank Hollmann (Biotechnology) krijgt van de European Research Council een Proof of Concept-beurs. Hij is één van de 55 houders van ERC-grants die in aanmerking komen voor deze aanvullende financiering. Met het geld kan worden onderzocht wat het commerciële- of innovatiepotentieel van de resultaten van EU-gesubsidieerde onderzoek is.

06 januari 2021

PhD cum laude voor Evert Merkx

PhD cum laude voor Evert Merkx

We zijn een stap dichter bij Lichtgevend Glas. Op 14 december 2020 verdedigde Evert Merkx van de afdeling Radiation Science & Technology (RST) met succes zijn proefschrift en de bijbehorende stellingen. Na een intensieve verdediging besloot de promotiecommissie Evert cum laude te laten promoveren. ‘Cum laude’ is de hoogste onderscheiding die de TU Delft aan promovendi kan toekennen. Deze onderscheiding wordt slechts aan 5% van de promovendi toebedeeld.

04 januari 2021

Groenere chemie dankzij nieuwe benadering van katalyse

Groenere chemie dankzij nieuwe benadering van katalyse

Onderzoekers in Delft hebben een katalysator ontwikkeld die zelfs in verwaarloosbare hoeveelheden effectief is. De vorm en de robuustheid van de katalysator zorgen ervoor dat deze veel langer meegaat in reacties, waardoor veel energie, afval en kosten kunnen worden bespaard. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications.

21 december 2020

Delftse natuurkundestudent maakt kleinste kerstboom ter wereld

Delftse natuurkundestudent maakt kleinste kerstboom ter wereld

Sinds jaar en dag wordt in december de zendmast bij Lopik opgetuigd tot de grootste kerstboom van Nederland. Maura Willems, student technische natuurkunde aan de TU Delft, besloot het tegengestelde te doen. Zij maakte de kleinste kerstboom van Nederland (en naar alle waarschijnlijkheid van de hele wereld).

17 december 2020

Delftse onderzoekers brengen risico’s van ‘vrij DNA’ in kaart

Delftse onderzoekers brengen risico’s van ‘vrij DNA’ in kaart

Zonder dat we het doorhebben komen losse stukjes DNA via ons afvalwater in de natuur terecht. Wat de impact van dit ‘vrije DNA’ is op het milieu en de volksgezondheid, is nog onbekend. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een manier gevonden om te achterhalen om hoeveel van dit mogelijk schadelijke DNA het gaat. Ze ontwikkelden een methode om vrij DNA uit afvalwater te isoleren, waardoor ze de grootte van het probleem in kaart kunnen brengen. De resultaten van hun werk worden in februari 2021 officieel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Water Research, maar zijn nu al online te vinden.

16 december 2020

Platform Bio-Economie consolideert brede bioeconomie met nieuwe bestuursvoorzitter

Platform Bio-Economie consolideert brede bioeconomie met nieuwe bestuursvoorzitter

Platform Bio-Economie consolideert haar strategische ambitie om het leidende industriële samenwerkingsverband te worden op het gebied van de ontwikkeling van een duurzame, CO2 neutrale maatschappij waarin productieketens zo circulair en biobased mogelijk zijn. Luuk van der Wielen met ruim 30 jaar ervaring in het ontwikkelen van technologie, business en beleid voor de bioeconomie, is benoemd tot bestuursvoorzitter.

09 december 2020

ERC Consolidator grants voor TU Delft researchers

Stan Brouns, Kristof Cools en Simon Gröblacher ontvangen een ERC Consolidator Grant. Met deze grant kunnen ze hun onderzoeksteams verder versterken en hun impact vergroten. Het was de eerste keer dat de aanvraagprocedure voor de Consolidator grants volledig online plaatsvond.