Archief
27 juni 2023
Prijs voor duurzaam ontwikkelen rozengeur
Duurzame rozengeur die we op grote schaal kunnen produceren. Tobias Fecker werkte deze visie uit in zijn thesis, die hij uitvoerde in een samenwerking van het Institute of Biology Leiden met de TU Delft. Hij wint de vierde editie van de Krijn Rietveld Memorial Innovation award.
26 juni 2023
KIC subsidie toegewezen aan betere beeldvorming voor chips
NWO heeft binnen de KIC-call ‘Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia’ subsidie toegewezen voor onderzoek naar efficiëntere productie van nog kleinere computerchips. Onderzoekers van TU Delft en ARCNL werken samen met ASML om computerchips met behulp van elektronen preciezer en sneller te kunnen inspecteren. Het onderzoeksprogramma Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. NWO financiert het onderzoek met bijna 2 miljoen euro, ASML draagt bij met ruim 2,3 miljoen cofinanciering.
26 juni 2023
Pieter Swinkels ontvangt 4TU.SAI Stan Ackermans Medaille
Pieter Swinkels ontving de 4TU.SAI Stan Ackermans Medaille uit handen van Paulien Herder, decaan faculteit Technische Natuurwetenschappen, tijdens het symposium voor Engineering Doctorate (EngD) trainees op 9 juni 2023. Pieter Swinkels is directeur van de post-MSc EngD ontwerpprogramma's in Chemical Product Design en Process and Equipment Design (CPD en PED) aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Hij is ook de coördinator van de TU Delft in het 4TU.SAI (Stan Ackermans Institute) dat alle EngD-programma's in Nederland vertegenwoordigt. Het was een dubbel feest, want het programma vierde ook de 500e EngD-afgestudeerde.
22 juni 2023
Innovative Health Initiative subsidie van EUR 24 miljoen om kankerbehandelingen te verbeteren
Het Innovative Health Initiative heeft een subsidie van EUR 24 miljoen toegekend aan het IMAGIO consortium van klinische partners, gecoördineerd door Philips, met aanvullende middelen en financiering door industriële partners. Het consortium zal onderzoek doen naar het verbeteren van klinische resultaten door minder invasieve behandelingen voor longkanker, leverkanker en weke delen sarcomen.
19 juni 2023
TU Delft en Janssen werken samen aan betaalbare geneesmiddelen
Er is een toenemende vraag naar betaalbare biofarmaceutische producten zoals vaccins en kankermedicijnen. Onderzoekers van de afdeling Biotechnologie van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft gaan samen met farmaceutisch bedrijf Janssen werken aan een van de oplossingen hiervoor. Vrijdag 16 juni 2023 was de officiële start van het project. Gewerkt gaat worden aan het vervangen van handmatige handelingen om geautomatiseerde en continu doorlopende biotechnologische processen met een hogere opbrengst en constante productkwaliteit te realiseren.
19 juni 2023
Cees Haringa ontvangt Comeniusbeurs
Cees Haringa van onze faculteit TNW ontving een Comenius beurs van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Sinds 2017 hebben meer dan 200 bevlogen onderwijsprofessionals een Comeniusbeurs ontvangen. Met deze beurs kunnen zij hun visie op onderwijsinnovatie in de praktijk brengen. Cees ontvangt de beurs voor zijn project: ‘Meer dan alleen modelleren en programmeren: het opleiden van ingenieurs die excelleren in een digitaliserende beroepspraktijk en maatschappij’.
09 juni 2023
TU Delft en RUG/UMCG bundelen krachten voor kindvriendelijke knoopcelbatterij
08 juni 2023
NWO-subsidie voor een kosteneffectief zonneraam dat energie genereert
In dit project zullen TU Delft, Physee en NSG-Pilkington een kosteneffectief energieopwekkend luminescerende coating voor ramen ontwikkelen op basis van het principe van een luminescente zonneconcentrator. Dit zal worden bereikt met nieuwe luminescerende materialen die uniform over het gehele zichtbare zonnespectrum kunnen absorberen, de geabsorbeerde energie opnieuw kunnen emitteren en transporteren naar zonnecellen.
08 juni 2023
Guinness World Records pipetteren
Zaterdag 3 juni 2023 namen 276 deelnemers deel aan de Guinness World Records poging pipetteren, georganiseerd door studenten Nanobiologie van de TU Delft en Erasmus MC. Binnen slechts 5 minuten slaagden de deelnemers erin om tegelijkertijd vloeistof op te zuigen en te verplaatsen met een pipet.
06 juni 2023
Nieuw licht op sterk vervlochten zenuwvezels in de hersenen
Het ontwarren van complexe zenuwvezels in de hersenen is sinds kort makkelijk toegankelijk met scattered light imaging (SLI): onderzoekers in Delft, Jülich (Duitsland) en Stanford (VS) hebben licht en röntgenverstrooiing met succes gecombineerd met MRI en wisten zo de banen van zenuwvezels van elkaar te onderscheiden, ook in hersengebieden met zeer verknoopte vezels. SLI legde de banen tot in het kleinste detail bloot, terwijl de techniek wezenlijk sneller en goedkoper is dan röntgenverstrooiing en MRI. Om beter te begrijpen hoe zenuwvezels in de hersenen zijn bedraad is het essentieel om de verstrikkingen gedetailleerd in kaart te brengen.