Climate Safety and Security Center (CASS)

Het Climate Safety & Security Center is een interdisciplinair onderzoekscentrum van de TU Delft | Campus Den Haag dat twee belangrijke maatschappelijke thema's - klimaatverandering en veiligheid - combineert vanuit een technisch perspectief.

Missie: Het waarborgen van menselijke veiligheid in tijden van (verergerende) klimaatverandering

Doelen: Het begrijpen van, analyseren van en handelen naar de wisselwerking tussen klimaatverandering, reeds bestaande kwetsbaarheden en instabiliteit in de leefbare omgeving, met een focus op veilige en zekere aanvoer(ketens) van water, voedsel, energie en materialen.

Aanpak: Klimaatverandering en stabiliteit benaderen vanuit het unieke ingenieursperspectief van de TU Delft, in nauwe samenwerking met lokale, regionale, nationale en mondiale overheden en beleid.

Flagships: De CASS Flagships richten zich op de essentiële grondstoffen en hun toeleveringsketens, met Human Security & Liveable Environment als overkoepelend Flagship.

Elk Flagship bestaat uit een toegewijd onderzoeksteam met onderzoekers van verschillende faculteiten binnen de TU Delft (A&BE, AP, CEG, EEMCS, ME, TBM).

CASS Bestuur

Behnam Taebi (scientific director CASS, TPM)
Tina Comes (academic lead HS&LE, TPM)
Marjolein van Esch (academic lead HS&LE, ABE) 
Femke Vossepoel (academic lead data, CEB)
Lotte Asveld (academic lead Food, AP/TPM)
Joris Dick (academic lead Materials, ME)
Alex Stefanov (academic lead Energy, EEMCS)
Jennifer Kockx (program manager CASS)

Contactpersoon: Jennifer Kockx (j.p.kockx@tudelft.nl)
 

Human Security & Liveable Environment

Het Flagship Human Security & Liveable Environment brengt de vier flagships voor kritieke hulpbronnen (Water, Food, Energy en Materials) samen. We hanteren een geïntegreerde aanpak die rekening houdt met de gevolgen voor de klimaatveiligheid en -beveiliging van de voorziening van kritieke hulpbronnenstromen, en met de technische oplossingen die nodig zijn om voor iedereen aanvaardbare niveaus van menselijke veiligheid en beveiliging te bereiken.
We werken aan innovatieve technische benaderingen die beleidsmakers in staat stellen om de verbanden tussen klimaatverandering en de gevolgen voor veiligheid en beveiliging van de voorziening van kritieke hulpbronnen op drie onderling verbonden schalen te analyseren, modelleren en controleren: mondiaal, nationaal en lokaal.

Water

Het Flagship Water richt zich op het waarborgen van de beschikbaarheid van water van voldoende kwaliteit binnen het kader van een leefbare omgeving. Het Flagship wil systeemdenken stimuleren over (multilevel/transnationaal) bestuur van waterzekerheid voor huishoudelijk gebruik, industrie en landbouw, met inbegrip van opties voor hergebruik van afvalwater, terwijl de nexus van water, energie, voedsel en gezondheid (menselijk + planetair) wordt aangepakt. We moeten zorgen voor een rechtvaardige en veilige toegang tot water en sanitaire voorzieningen, alsook voor beschikbaarheid in ruimte en tijd en bescherming tegen extremen en afwegingen tussen verschillende watergerelateerde risico's (bijv. de impact van strategieën ter bescherming tegen overstromingen op de beschikbaarheid van water in tijden van droogte en waterkwaliteit).

Food

Het Flagship Food richt zich op de vraag hoe we mensen over de hele wereld duurzaam kunnen voeden. Naarmate de wereldbevolking blijft groeien, neemt ook de vraag naar voedsel toe. Toch zijn voedselsystemen kwetsbaar, met name door klimaatverandering, verstedelijking en de druk op natuurlijke ecosystemen, waaronder zoetwaterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. De eiwittransitie staat centraal bij het ontwerpen van nieuwe duurzame en rechtvaardige voedselsystemen. Nu innovaties opkomen, variërend van kweekvlees tot precisiefermentatie, moeten we nieuwe benaderingen ontwikkelen, ontwerpen en toepassen om hun impact te beoordelen. Daarbij gaat het niet alleen om de uitstoot van nieuwe technologieën, maar ook om hun sociale en technisch-economische impact en de mate waarin ze door de samenleving worden geaccepteerd.

Energy

Het koolstofvrij maken van onze samenleving leidt tot enorme veranderingen in de energiesector. Het toekomstige elektriciteitssysteem moet flexibel, inclusief, digitaal, gedistribueerd, wendbaar en hernieuwbaar zijn, terwijl de niveaus van betrouwbaarheid, veiligheid en betaalbaarheid moeten worden gehandhaafd, zo niet verbeterd, omdat ook vervoer, verwarming en industrie binnenkort afhankelijk zullen zijn van deze maatschappelijke ruggengraat.

De wetenschappelijke basis voor het ontwerp en de exploitatie van het elektriciteitssysteem verandert ook. Nieuwe en onopgeloste fenomenen zoals zwermgedrag van slimme stroomverbruikers (consumenten en producenten) maken bestaande, gecentraliseerde, white-box methoden voor planning en bedrijfsvoering inefficiënt. Het Flagship Energie biedt een wetenschappelijke sprong in de richting van zelforganisatie van het elektriciteitsnet.

Materials Security

Het Flagship Materials Security richt zich op materiaaltechnologie die is gebaseerd op het concept van multischaal circulariteit, waarbij elke fase van de levensduur van materialen wordt geoptimaliseerd en tegelijkertijd de continuïteit van materiaalstromen wordt gewaarborgd. We verdelen dit in drie aandachtspunten:

Groene productie: methoden en beleid om de energie, de vraag naar hulpbronnen en de milieu-impact van grootschalige materiaalproductie te minimaliseren, van groene staalsoorten en metalen tot kunststoffen op biobasis.

Verantwoorde levenscycli: ontwikkeling van materialen met een lage voetafdruk, aangepast aan de toepassing en met hoge prestaties, een langere levensduur en een veiligere werking.

Productief einde van de levensduur: kritieke elementen en materialen opnieuw in omloop brengen met maximale efficiëntie en minimale impact op het milieu.