In een constant veranderende wereld is het lastig een studie te kiezen en je eigen pad te bewandelen. Hoe bepaal je bijvoorbeeld welke studie bij je past? En ga je direct studeren of kies je voor een tussenjaar?
Met behulp van de volgende vier vragen kom je dichter bij het maken van een keuze waar je je goed bij voelt.
Vraag 1: Wat vind je leuk en waar haal je energie uit?
Wat doe je in je vrije tijd? Wat vind je leuk? Waar word je gelukkig van? Waar wil je meer over leren? Het is een lastige, maar belangrijke vraag. Wat hierbij helpt, is om op te schrijven wat jou in het dagelijks leven plezier en energie geeft. Kijk naar wat jou interesseert, zijn dat bijvoorbeeld nieuwsberichten over nieuwe uitvindingen? Of een economische crash op de beurs? Dit lijstje vertaal je vervolgens naar studies en eventueel beroepen die daarbij aansluiten.
Denk daarnaast na over dingen die je niet leuk vindt om te doen. Zo kun je ook bepaalde richtingen afstrepen. Wat ook helpt is om te kijken naar wat je vroeger leuk vond. En over welk beroep zou je met trots vertellen?
Vraag 2: Waar ben je goed in?
Tijdens je middelbare school kom je er grotendeels achter waar je wel en waar je minder goed in bent. Schoolvakken en ontwikkelde talenten zijn vaak niet één-op-één terug te vinden in een studie. Gebruik je middelbare schooltijd dan ook om jezelf te oriënteren en er achter te komen waar jij echt goed in bent. Meld je aan voor extra activiteiten die je school, bedrijven en universiteiten in je omgeving aanbieden. Een studie kiezen vraagt om een onderzoekende houding. Kijk goed naar de inhoud van een studie. Welke vakken horen bij de opleiding en hoe komen jouw eigen talenten en interesses daarin terug?
Vraag 3: Waarmee wil je betekenisvol zijn?
Iets doen met toegevoegde waarde voor mensen om je heen of zelfs de hele wereld? Een opleiding of een baan met impact voor mens, maatschappij en milieu geeft veel mensen voldoening. Verschillende studies aan de Technische Universiteit Delft leiden uiteindelijk naar een baan waarmee jij het verschil kan maken.
Stel jezelf bij het zoeken naar de juiste studie de vraag: waar wil je een bijdrage aan leveren?
Vraag 4: Waar zou je voor betaald willen krijgen?
Veel geld staat niet gelijk aan veel geluk. Als je iets studeert wat je een goed betaalde baan oplevert, maar waar je geen energie uithaalt, is de kans groot dat je niet gelukkig wordt. Toch is het belangrijk om je af te vragen waar de studie je later kan brengen. Waar wil jij het liefst je geld mee verdienen? Hoe belangrijk zijn baankansen bij het maken van je studiekeuze?
Combineer de antwoorden op de 4 vragen hierboven en kom erachter of de studie die jou interessant lijkt aan de Technische Universiteit Delft de juiste keuze voor jou is. Toch nog enige twijfels? Loop een keertje mee op de campus in Delft.
Design your student life.
Keuzes maken is lastig!
Soms voelt het alsof de rest van je leven ervan afhangt van je studiekeuze. TU Delft biedt je daarom oefeningen en inspiratie om dit alles makkelijker te maken, of je nou voor een TU Delft studie kiest, of iets totaal anders.