Lunar Zebro: studenten mikken op de Maan
Eenmaal aangekomen op 's werelds grootste ruimtebeurs, de International Aeronautical Congress (IAC), loop je eerst rechtdoor bij de raket van Ariane en sla linksaf bij de stand van ESA. Als je dan drie satellieten bent gepasseerd zie je onder de oranje stand van Nederland ongeveer 10 rode vesten: dat is het TU Delft studententeam Lunar Zebro. Onder begeleiding van hun professoren willen ze binnenkort naar de maan gaan met hun semi-autonome rover Laika.
Het begint nu serieus te worden
Het kwalificatie-model van Lunar Zebro staat goed beschermd in een aluminium behuizing en glazen vitrine. ''Er mag niets gebeuren met dit model,'' legt Marnix Verkammen, een van de studenten, graag uit aan de vele geïnteresseerde bezoekers. ''Dit jaar, 2023, gaat dit model uitgebreid getest worden bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Dan gaan we zien of de rover robuust genoeg is voor een echte ruimtevaart.'' Temperaturen variërend van tegen het absolute nulpunt tot oventemperaturen, krachten gaande tot 20G: de kleine Rover wordt dan flink op de pijnbank gelegd. Serieuze onderhandelingen met grote ruimtevaartbedrijven om naar de Maan te gaan zijn al ver gevorderd, en het feit dat Lunar Zebro nu kan profiteren van deze exclusieve testmogelijkheid laat zien hoever ze gekomen zijn — de Maan is in het vizier.
''Het begint nu serieus te worden.'' Normaal staat hij tegen de achtergrond, als trotse vader langs de zijlijn van een jeugdsportveld, maar als de gelegenheid zich voordoet komt Universitair Hoofddocent Chris Verhoeven graag zijn enthousiasme delen voor het project. ''Ik had natuurlijk altijd vertrouwen in de ambities, anders had ik hier niet zoveel energie ingestoken, en toch blijft het bijzonder om te zien hoe ver we zijn gekomen. Dit jaar is de sfeer op de beurs ook écht anders dan andere jaren. Iedereen kan nu met het kwalificatie-model zien dat we een hele serieuze partij zijn.'' Een snelle inventarisatie langs de andere stands van de beurs onderstreept dat vertrouwen: in totaal is er minder dan een handjevol rovers aanwezig op de beurs, laat staan modellen die klaar zijn voor een echte maanmissie. De studentenrover van TU Delft is één van de uitzonderingen.
Het team van Lunar Zebro bestaat uit ongeveer 60 studenten, verdeelt over allerlei faculteiten. Sommige studenten, inmiddels al bezig met hun Master, zijn betrokken sinds hun eerste studiejaar. Chris Verhoeven: “Onderwijs op alle niveaus heeft een hoge prioriteit. Iedereen is welkom om zich bij ons aan te sluiten, en dit aspect onderscheidt ons van andere studententeams binnen de TU Delft. Zo hebben we bijvoorbeeld studenten die parttime werken aan uitdagingen van Laika, maar er zijn ook enkelen die fulltime werken in leiderschapsrollen. Daarnaast werken toegewijde studenten aan Bachelor End Projects (BEP) en MS Thesis projecten onder deskundige begeleiding, bestaande uit medewerkers en leden van de industrie, om toekomstige wetenschappelijke en technologische uitdagingen van Lunar Zebro aan te gaan.'' Al die leerzame projecten worden samengebracht in een nieuwe iteratie van de rover, in dit geval de Laika: de eerste ruimtevaardige rover.