Prof.dr.ir. J. van Turnhout

Prof.dr.ir. J. van Turnhout

Profiel

Carriëre

Leidde de Werkgroep Electrische Eigenschappen van Kunststoffen, op het Centraal Laboratorium, TNO. Later, hoofd v/d Afd. Polymeerfysica, Kunststoffen en Rubber Instituut, TNO.

Van 1989 tot 2007 hoogleraar Polymeerfysica bij de TUD, waar ik onderzoek aan actieve functionele polymeren opzette, en de structuur-eigenschappen analyse van nieuwe polymeren met TSD en dielectrische spectroscopie initieerde. Nu, professor em. in de Afd. MSE van 3mE.

Onderzoeksinteresses

Elektro/opto/piëzo/pyro-actieve polymeren, elektreten (langdurige ladingopslag), thermisch gestimuleerde verschijnselen, diëlektrische relaxaties, fysische veroudering, visco-elastische verschijnselen, Kramers-Kronig conversie, modellering van mengsels en (nano) composieten.

Huidige activiteiten

Als gast van MSE, richt ik mij op het modelleren van het zwichten van metalen door glijding van dislocaties met een verdeling in lengte en op de begeleiding van MSc en promovendi. Werk, verder aan nog twee boeken.

Opleiding

Studeerde Technische Natuurkunde aan de HTS (Dordrecht), behaalde mijn Ir-graad in Technische Natuurkunde aan de TU-Delft, en mijn Dr-graad (cum laude) aan de Univ. Leiden.

Bijdragen

Ontdekte permanent geladen polymeren, elektreten, voor microfoons, hoofdtelefoons(geproduceerd door Kon. Philips) en hoog-efficiënte luchtfilters (geproduceerd door 3M als Filtrete). Bedacht nieuwe methode genaamd TSD om moleculaire bewegingen en ladingsinvang in diëlektrica te analyseren. Wij ontwikkelden ook: geleidende polymeren en piëzo-, pyro- en niet-lineaire optische actieve polymeren. Auteur van meer dan 100 artikelen en twee boeken: Thermally Stimulated Discharge of Polymer Electrets and Thermally Stimulated Processes in Solids, uitgegeven door Elsevier. Houder van verschillende patenten.

Lees meer

Publicaties

Media

Meer media

Prijzen