Dr. G.H.J. (Geeske) Langejans

Dr. G.H.J. (Geeske) Langejans

Profiel

Achtergrond

Als onderzoeker-docent archeologische materialen ben ik verbonden aan de afdeling Materials Science & Engineering (Faculteit 3mE). Ik werk voornamelijk met Paleolithische lijmen, stenen en schelpen uit Europa en Afrika (250.000 – 15.000 jaar oud). Met behulp van verschillende methoden karakteriseer ik prehistorische materialen, en middels experimentele archeologie valideer ik hoe objecten werden geproduceerd, gebruikt en gepreserveerd. Ik heb veel onderzoek gedaan naar vroege jager-verzamelaars en de wisselwerking tussen klimaat- en gedragsveranderingen in zuidelijk Afrika. 

Onderzoek
Ik ben gefascineerd door prehistorische lijmen, ze zijn een prachtig voorbeeld van heel vroege ‘huis-tuin-en-keuken chemie’ waarbij het eindproduct niet te voorspellen is vanuit de originele ingrediënten. De kern van mijn huidige project (ERC Ancient Adhesives) raakt ook aan een andere grote interesse: de ontwikkeling van technologie. Mijn team en ik karakteriseren lijm ingrediënten en we onderzoeken de materiaalkeuzes. Ook ontwikkelen we een computermethode om de complexiteit van lijmtechnologie te meten. Om zo de technologische capaciteiten en unieke oplossingen van Neandertalers met die van moderne mensen vergelijken. 

Andere projecten en interesses:

Studentenprojecten

  • Waarom is berkenteer een betere lijm dan dennenhars in een IJstijd?
  • Wat doet oker in een prehistorische composietlijm?
  • Kan je met SEM-EDS teer identificeren?
Ben je opzoek naar een onderzoeksvraag voor je MSE stage of eindproject? Kom dan langs of mail voor een project over lijmkarakterisatie of het testen van fysische eigenschappen van prehistorische lijmen.

Kijk mee achter de schermen van het Ancient Adhesives Project

Lees meer

Publicaties

Media

Meer media