Gelukkig zijn de scholen weer (deels) open, en kun je weer samen met je klasgenoten naar school. Voor kinderen die toch nog een deel van de week thuis zijn én voor leraren die op school iets met wetenschap willen doen, hebben wij onze @Home workshops aangepast. Vanaf nu zijn deze aangevuld met extra opdrachten, waardoor ze ook geschikt zijn om in de klas te doen. Ga jij liever thuis aan de slag? Dat kan natuurlijk nog steeds!

Het thema van deze week: Apollo. ISS. Houston, we have a problem….

Raad je het al? Deze week gaan we naar de ruimte! Misschien ken je wel de NASA, de beroemde Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Maar ook in Europa en zelfs in Nederland zijn we veel bezig met ruimtevaart en onderzoek naar het heelal. De ESA, de European Space Agency, heeft zelfs een grote onderzoeklocatie in Noordwijk.

De TU Delft werkt niet alleen samen met de ESA, maar doet ook zelf veel onderzoek naar technologie in de ruimte, bijvoorbeeld naar het bouwen van satellieten of het gebruiken van robotarmen. Ook hebben we Dreamteam DARE: een studententeam dat elk jaar een raket bouwt en verbeterd, en zo steeds hoger probeert te komen. Daar heb je natuurlijk een goede raketaandrijving voor nodig, die ook getest moet worden. Ook was DARE in het Science Centre Delft om college te geven voor de Museum Jeugd Universiteit.

Deze week ga je zelf een robot-arm maken en leer je meer over sterrenstelsels. 3, 2, 1, Lift off!


Stap 1: Informatie verzamelen

De ruimte is natuurlijk heel interessant en ook het onderwerp van veel films en strips. Wellicht heb je ook op de tv gezien dat er nu een ruimtewedstrijd plaatsvindt om wie het eerste naar Mars gaat. De ruimte blijft ons dus fascineren.

Maar weet je eigenlijk wel hoe je door ruimte kunt reizen? Het filmpje legt het duidelijk aan je uit.

We kunnen de ruimte ook vanaf de aarde zien. Wellicht heb je wel eens omhoog gekeken en de sterren gezien. Wist je dat je in de sterren bepaalde patronen kunt zien? Dit noemen we sterrenbeelden. Deze sterren staan altijd in hetzelfde patroon, daarom werd het in vroegere tijd gebruikt om te navigeren. Vandaag de dag kun jij nog steeds de sterrenbeelden zien. Check het filmpje om je hierin te verdiepen.

Trouwens, als de app Star Walk 2 (gratis voor IOS en Android) download en je gps aanzet, dan kun je s'avonds met je camera alle sterrenbeelden aan de hemel herkennen! Cool toch?



Stap 2: Je laten inspireren

De TU Delft doet veel onderzoek naar de ruimte. Zo is het D:Dreamteam DARE gespecialiseerd in het bouwen van raketten. Vorig jaar hebben ze een lezing gehouden in het Science Centre Delft. En deze kun jij nu ook bekijken.

Laat je inspireren door hun creaties en teken je eigen raket.

Een andere onderzoeker die werkt in het Science Centre Delft is Andre Schiele. Hij is druk bezig om robots te ontwikkelen die je vanaf de aarde kunt besturen in de ruimte. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar volgens hem is de wereld van de Telerobotica de toekomst.

Hoe bouw je een raket?

TU Delft students doing real Rocket Science.

Wat is Telerobotics?


Stap 3: Zelf aan de slag!

Deze week maak je je eigen robothand. Deze robothand bouw je met karton, touw en rietjes. Het is niet alleen een heel leuk project voor thuis. Het is ook prima geschikt voor in de klas. 

Klaar met de robothand? Maak dan je eigen sterrenschijner. Op deze manier projecteer jij waar je maar wilt allerlei sterrenbeelden. Veel plezier!