Masterclass “Energietransitie: de rol van zonne-energie”

Door Arno Smets, Professor in Solar Energy in de Photovoltaics Material and Devices groep van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica.

Hoe sneller we fossiele brandstoffen als onze belangrijkste energiebron inruilen voor wind, zon en biomassa, hoe beter dat is voor onze planeet, ons klimaat, onze gezondheid en onze welvaart. Aanvullend op deze energietransitie gaat deze masterclass over het integreren van deze duurzame  bronnen in ons energiesysteem en het vertalen naar technische oplossingen voor een 100% duurzaam energiesysteem. We zullen dan inzoomen op zonne-energie in de context van de transitie naar duurzamere bronnen van energieopwekking.

Om de principes van fotovoltaïsche conversie beter te begrijpen, neemt de masterclass u mee naar enkele zonnecel technologieën die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Deze technologieën omvatten kristallijn silicium zonnecellen, dunne film zonneceltechnologie en de laatste zonnecelconcepten die in laboratoria worden getest.

Het spreekt vanzelf dat geen enkele technologie perfect is. Het omzetten van zonne-energie kent ook uitdagingen zoals variërende zonne-intensiteit, beperkte effectieve productietijden, beperkte effectieve omzetten en milieuonvriendelijke gevaarlijke materialen en stoffen die bij de productie van panelen en cellen worden gebruikt. De masterclass zal ook gaan over enkele van deze huidige uitdagingen en inspanningen om deze aan te gaan.

Naast onderwijzen, besteedt Arno Smets, die de prestigieuze EdX Prize voor exceptionele bijdragen in online onderwijs en leren won, zijn energie aan het maken van dunne siliconen films, innovatieve materialen en nieuwe concepten voor fotovoltaïsche toepassingen.