Laatste Nieuws
16 januari 2020
Nieuwe software om gesprekken tussen cellen beter te begrijpen
Eén van de meest fascinerende en belangrijke eigenschappen van levende cellen is hun vermogen tot zelforganisatie. Door met elkaar te praten kunnen cellen onder meer bepalen waar ze zich bevinden ten opzichte van elkaar, en of ze bepaalde genen uit of juist aan moeten zetten. Op deze manier zijn grote groepen cellen in staat om met elkaar samen te werken en zich te organiseren in allerlei soorten weefsels. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu software ontwikkeld die gesprekken tussen cellen kan voorspellen en visualiseren aan de hand van de betrokken moleculen.
15 januari 2020
TU Delft aanwezig op Nieuwjaarsontvangst Koningspaar
Dinsdag 14 januari ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima enkele honderden gasten, waaronder specifiek vertegenwoordigers uit het openbaar vervoer.
14 januari 2020
Betrouwbare en uiterst snelle quantumberekeningen met transistoren van germanium
Transistoren op basis van germanium kunnen berekeningen uitvoeren voor de toekomstige quantumcomputer.
09 januari 2020
€3,3m financiering voor invoeren van vertrouwen in de interneteconomie
Sovereignty4Europe, een interdisciplinair projectvoorstel dat de principes van een ‘Internet-of-Trust’ wil evalueren in een online community van 50.000 internetgebruikers, heeft 3,3 miljoen euro aan financiering gekregen, waarvan 1,5 miljoen euro van NWO.
19 december 2019
Betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten
Het nieuwe consortium Integrale Energietransitie Bestaande Bouw (IEBB) ontvangt 13,8 miljoen euro subsidie om de komende jaren betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten worden ontwikkeld. Onderzoekers van de faculteiten Bouwkunde, Industrieel Ontwerpen en Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft ontwikkelen de nodige kennis voor onder meer innovatieve renovatieconcepten, digitalisering van het renovatieproces, optimalisatie van warmtepompen en energieprestaties van gebouwen, keteninnovatie en implementatie.
18 december 2019
QuTech realiseert 'MRI op atomaire schaal'
Onderzoekers van QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO, hebben met behulp van quantumtechnologie een magnetische beeldvormingstechniek ontwikkeld die 3D-beelden kan maken met atomaire resolutie.
18 december 2019
Professor Wim van den Doel gaat partnerschap Leiden-Delft-Erasmus leiden
17 december 2019
Zacht en snel windmolens bouwen op zee zonder het leven in zee te storen
Nieuwe methodiek Gentle Driving of Piles (GDP) verbetert installatieproces van monopiles.
16 december 2019
TU Delft werkt mee aan aardgasvrije gebouwde omgeving
Het consortium WarmingUp, het nieuwe warmtecollectief dat streeft naar een snellere realisatie van kosteneffectieve en duurzame warmtenetten, ontvangt 9,3 miljoen euro subsidie in het kader van het Meerjarige Missie-gedreven Innovatieprogramma (MMIP) van RVO.
12 december 2019
Miljoenen voor onderzoek naar grootschalige energieopslag
Paulien Herder, hoogleraar Energy Systems aan de TU Delft, en haar onderzoeksteam binnen het interdisciplinaire consortium RELEASE (Reversible Large-scale Energy Storage), krijgen ruim 10 miljoen toegekend van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor hun onderzoek naar grootschalige energieopslag. NWO steekt vanuit het Crossover-programma in totaal 39 miljoen euro in vijf grote, interdisciplinaire onderzoek consortia om vooruitgang te boeken binnen diverse maatschappelijke en economische uitdagingen.