Laatste Nieuws
24 februari 2020
Twee Delftse projecten binnen NWO Open Competitie ENW - GROOT
TU Delft leidt twee consortia binnen NWO ENW - GROOT: HiRISE, waarin gekeken wordt naar Antarctica, en CURE waarin fundamenteel onderzoek wordt gedaan naar emissies van afvalstortlocaties.
24 februari 2020
Verstoringen in het openbaar vervoer meten, voorspellen en beheersen
Verstoringen in het openbaar vervoer zijn aan de orde van de dag. Onderzoeker Menno Yap wil de verstoringen verhelpen en ontwikkelt een methode om de impact van verstoringen voor reizigers te verminderen. Op woensdag 26 februari promoveert hij aan de TU Delft.
20 februari 2020
Met het geheugen van een bacterie de ontwikkeling van een tumor volgen
Onderzoekers van de TU Delft hebben ontdekt hoe bepaalde eiwitten het geheugen van een bacterie up-to-date houden. Voor een bacterie is dat essentieel, want zijn geheugen beschermt hem tegen aanvallen van bacteriofagen, zijn natuurlijke vijand. Maar ook voor mensen is het bacteriële geheugen interessant. Het systeem kan namelijk worden omgebouwd tot ‘DNA-recorder’: een soort biologisch logboek dat bijhoudt wat er in een cel gebeurt, en waarin je bijvoorbeeld kunt teruglezen hoe een tumor zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. De eerste versies van zo’n DNA-recorder zijn al gebouwd, maar zijn inefficiënt en werken niet in menselijke cellen. De nieuwe fundamentele kennis over bacteriële geheugenvorming die het Delftse onderzoek heeft opgeleverd, kan worden gebruikt om de volgende generatie DNA-recorders te ontwikkelen.
19 februari 2020
Cryo-chip overkomt obstakel voor grootschalige quantumcomputers
QuTech, een samenwerking van de TU Delft en TNO, heeft een belangrijke horde genomen op de weg naar een werkende, grootschalige quantumcomputer. Samen met Intel heeft QuTech een geïntegreerd circuit ontworpen en gefabriceerd dat bij extreem lage temperaturen werkt en qubits aan kan sturen.
14 februari 2020
Nieuwe TU Delft Gedragscode
Hoe gaan we om met onze verantwoordelijkheden naar elkaar en de maatschappij? De TU Delft vindt het belangrijk om daar regelmatig met medewerkers en studenten bij stil te staan én waar nodig tot actie over te gaan.
13 februari 2020
Gezondheidsproblemen door luchtvervuiling vaak veroorzaakt door emissie op afstand
Luchtvervuiling, en de vroegtijdige sterfte die daarmee samenhangt, worden sterk beïnvloed door emissiebronnen op afstand. Ongeveer de helft van de vroegtijdige sterfte in de VS vindt plaats buiten de staat waarin de emissie wordt geproduceerd.
12 februari 2020
Variaties in neerslag op de Noordpool zullen sterk toenemen
Door de opwarming in het Noordpoolgebied zal daar gemiddeld meer neerslag gaan vallen.
10 februari 2020
Nieuw rapport over digitale universitaire diploma’s
Technologie kan het hoger onderwijs ingrijpend veranderen. De manier waarop academische diploma’s worden uitgegeven en beheerd maakt echter nog geen gebruik van die mogelijkheden.
06 februari 2020
TU Delft en Koninklijke Bibliotheek lanceren Future Libraries Lab
De TU Delft en de Koninklijke Bibliotheek (KB) lanceren vandaag het Future Libraries Lab, waar ontwerpers en computerwetenschappers nadenken over de bibliotheek van de toekomst
06 februari 2020
NWO honoreert onderzoeksvoorstel On the Move: Transition towards Sustainable Mobility
NWO heeft het onderzoeksvoorstel “On the Move: Transition towards Sustainable Mobility” gehonoreerd. Dit project is een samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Delft. In samenwerking met overheden en bedrijven ontwikkelt en test dit onderzoek een vernieuwende benadering die is gericht op het omgaan met onzekerheden omtrent de verduurzaming van het mobiliteitssysteem.