Laatste Nieuws
08 juni 2022
Onzorgvuldigheid bij Nature-artikel Quantized Majorana conductance
In het Nature-artikel Quantized Majorana conductance uit 2018 waren de betrokken eerste auteur, dr. Hao Zhang, en ‘corresponding author’, prof. Leo Kouwenhoven, deels onzorgvuldig en deels verwijtbaar onzorgvuldig. Er was geen sprake van een schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat oordeelt het College van Bestuur (CvB) van de TU Delft op basis van aanbevelingen van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de TU Delft, ondersteund door externe experts, en advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI).
02 juni 2022
Jan-Maarten Geertman Alumnus van het Jaar 2022
Jan-Maarten Geertman, director net zero production bij Heineken, is verkozen tot TU Delft Alumnus van het Jaar 2022.
30 mei 2022
Energieleverend gebouw Echo geopend op TU Delft Campus
Vanaf maandag 30 mei kunnen docenten en studenten van TU Delft gebruik gaan maken van het duurzame onderwijsgebouw Echo. Na de zomer zullen alle zalen in gebruik zijn en is de horeca volledig in bedrijf. Het energieleverende gebouw op TU Delft Campus draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van TU Delft: een CO2-neutrale en circulaire campus in 2030.
30 mei 2022
Delftse onderzoekers teleporteren informatie over rudimentair quantumnetwerk
Delftse onderzoekers zijn er in geslaagd quantum informatie te teleporteren over een rudimentair netwerk in het lab. Deze primeur is een belangrijke stap richting een toekomstig quantum internet. De onderzoekers, werkzaam bij QuTech — een samenwerking tussen TU Delft en TNO — publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
30 mei 2022
Zelfstandig vliegende drones detecteren ziekten en plagen in kassen
Een drone die geheel zelfstandig opstijgt, over rijen planten en mensen vliegt, hoge resolutie foto’s maakt om eventuele ziekten en plagen te detecteren, en weer veilig terug landt op het oplaadstation in de kas op basis van AI – dit is nu voor het eerst mogelijk gemaakt door onderzoekers van TU Delft in samenwerking met Royal Brinkman en startup Mapture.
20 mei 2022
Efficiënter vliegtuigonderhoud door AI
Slimmer en efficiënter vliegtuigvloten onderhouden met behulp van AI? Met een groot onderzoek van meerdere Europese universiteiten en industrieën (ReMAP) met TU Delft als projectleider, is een belangrijke stap gezet in de modernisering in vliegtuigonderhoud.
18 mei 2022
Koningin Máxima en Eurocommissaris Mariya Gabriel bezoeken Delftse wetenschappers en innovaties
18 mei 2022
Tijdelijke noodopvang asielzoekers
Delft gaat tijdelijk 200 asielzoekers opvangen. De noodopvang is voor de duur van 5 maanden. De TU Delft stelt hiervoor ruimte beschikbaar op het zuidelijke gedeelte van de campus.
16 mei 2022
TU Delft's Control Room of the Future maakt elektriciteitsnet digitaal weerbaar
De toenemende digitalisering van het elektriciteitsnet brengt cyberdreigingen en -risico's met zich mee. In de Control Room of the Future (CRoF) van de TU Delft wordt het elektriciteitsnet digitaal weerbaar gemaakt. Deze bijzondere onderzoeksfaciliteit biedt, zowel de industrie als academici, unieke mogelijkheden om de integratie van nieuwe energiebeheertechnologieën in het slimme elektriciteitsnet te onderzoeken, te ontwikkelen en te testen.
16 mei 2022
De TU Delft heeft het Digital Ethics Centre gelanceerd voor eerlijke en veilige AI
Onze samenleving digitaliseert steeds verder. Dat brengt kansen om bijvoorbeeld efficiënter te werken, maar roept ook veel ethische vragen op. Hiervoor heeft de TU Delft het Digital Ethics Centre geopend. Hier kunnen onderzoekers samen met overheidsinstellingen en bedrijven kijken naar de ethische kant van AI en digitalisering, zoals eerlijkheid, veiligheid en transparantie; en door onderzoek de juiste oplossingen en toepassingen ontwikkelen.