Laatste Nieuws
16 januari 2024
TU Delft celebrated 182nd Dies Natalis and Delta week
15 januari 2024
Nieuw TU Delft Dream Team Emergence brengt kunst en technologie samen
Emergence Delft is een gloednieuw TU Delft studententeam dat met interactieve kunstinstallaties meer duiding en uitleg wil geven over de impact van nieuwe, moderne, opkomende technologie
09 januari 2024
Oude tijden herleven voor klimaatadaptatie
Extreme regenbuien worden steeds extremer en periodes van droogte komen steeds vaker voor. Om de Nederlandse delta leefbaar te houden zullen er aanpassingen nodig zijn, zoals extra waterbuffers. Nederland kent een geschiedenis van strijd tegen het water, maar maakt ook gretig gebruik van het water. Wat kunnen we leren van ons erfgoed? Erik Mostert, docent en onderzoeker Watermanagement bij de TU Delft, ontwikkelde verschillende strategieën voor de provincie Zuid-Holland om beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Inspiratie daarvoor was afkomstig van Nederlands erfgoed: trekvaarten.
09 januari 2024
Studenten ‘Quick Reaction’ Team binnenkort klaar voor veldmetingen bij extreme weersverschijnselen
Extreem weer komt steeds vaker voor. Waar meetcampagnes nu slechts incidenteel plaatsvinden, staat straks de ‘Delta Quick Reaction Student Squad’ van TU Delft altijd in de startblokken om het veld in te gaan bij extreme weersverschijnselen. Dit team gaat metingen doen aan rivieren en kusten onder stormachtige of juist extreem droge omstandigheden. De schat aan open-source data die de meetcampagnes opleveren, is van groot belang voor het onderzoek naar de impact van klimaatverandering en om de delta leefbaar te houden met passende maatregelen.
08 januari 2024
Unieke permanente kustobservatie detecteert minimale veranderingen
Het is een team van onderzoekers van de TU Delft gelukt om op enkele centimeters nauwkeurig de topografie van het strand langdurig in kaart te brengen. De unieke dataset geeft voor elke uur, drie jaar lang, inzicht in veranderingen van de kust. Deze gegevens zijn belangrijk voor het onderhoud van de duinen en om het achterland goed te blijven beschermen. De meetmethode wordt nu ook ingezet om veranderingen van andere kustlijnen en zelfs van gletsjers te monitoren. De data zijn open source en gepubliceerd in Nature en ook de nieuwe methodologie is onlangs gepubliceerd.
08 januari 2024
Nieuw jaar, nieuwe naam: 3mE heet vanaf nu Mechanical Engineering
De faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) begint het nieuwe jaar met een nieuwe naam: Mechanical Engineering (ME). De naamswijziging is per 1 januari ingegaan.
22 december 2023
December editie Delft Matters verschenen
20 december 2023
Onderwijsgebouw Echo wint World Prix Versailles 2023
De jury van de Prix Versailles heeft besloten de World Prix Versailles 2023 (categorie Campussen) toe te kennen aan onderwijsgebouw Echo van de TU Delft.
20 december 2023
De mens moet meer zijn dan de morele kreukelzone van de machine
Hoe kunnen AI-systemen zo worden ontworpen dat de mens nog steeds voldoende controle heeft? Na jaren onderzoek hebben Delftse onderzoekers samen met internationale collega’s het eerste handboek geschreven over ‘betekenisvolle menselijke controle’ op systemen met autonome eigenschappen. David Abbink, hoogleraar haptic human-robot interaction en wetenschappelijk directeur van het interdisciplinaire onderzoeksinstituut AiTech van de TU Delft, en Geert-Jan Houben, pro-vice rector van AI, Data and Digitalisation en leider van het TU Delft AI Initiative, spreken over hoe het Delftse onderzoek naar ‘betekenisvolle menselijke controle’ tot meer verantwoorde ontwikkeling en implementatie van systemen met autonome eigenschappen moet leiden en hoe Delft hier wereldwijd een leidende rol in heeft genomen.
19 december 2023