Archief

288 resultaten

10 juli 2019

Gerwin Smit in Delta

Assistant Professor Gerwin Smit of 3mE is developing a self-grasping prosthetic hand inspired by human anatomy.

27 juni 2019

Werktuigbouwkunde Ontwerpwedstrijd 2019 in diverse media

Het doel is om een zelf voortbewegend mechanisme te bouwen dat na een val van tafelhoogte zijn beweging kan voortzetten, om vervolgens een 'Golden Box' af te leveren. Valbestendigheid staat hierbij centraal.

20 juni 2019

Robert Hekkenberg in Technisch Weekblad

Over de stelling dat autonoom varen in de binnenvaart moeilijker is dan in de zeevaart, zei Hekkenberg dat de uitdagingen in beide sectoren anders liggen. "Op zee liggen ze vooral in de machinekamer, in de binnenvaart meer bij navigatie."

13 juni 2019

Dutch Ocean Technology Centre in diverse media

Op 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC).

11 juni 2019

Wenbin Ma in Delta

Bedrijven kijken steeds vaker op zee voor grondstoffen. Diepzeemijnbouw is echter duur en kan schadelijk zijn voor het zeemilieu. Wenbin Ma bracht alle aspecten in een model.

03 juni 2019

Geeske Langejans in Nieuws en Co

Geeske Langejans praat bij NOS Nieuws en Co over de ontdekking in een grot van verkoolde restanten van gekookte zetmeelrijke voeding van meer dan honderdduizend jaar oud. Zij legt uit wat de archeologen aantroffen en waarom de homo sapiens in de oertijd blijkbaar al goed aangepast was aan zetmeel.

03 juni 2019

Arend Schwab in diverse media

Het steer-assist systeem is het eerste systeem ter wereld dat een fiets rechtop kan houden, dankzij hulp van een motortje in het stuur. ‘Met dit systeem kunnen de fiets en rijder stabiel worden gehouden boven een snelheid van 4 km/h’, zegt onderzoeker dr.ir. Arend Schwab.

27 mei 2019

Erik Offerman in EngineersOnline

Terwijl wereldwijd de aandacht vooral uitgaat naar het terugdringen van CO2-uitstoot en verlaging van het energieverbruik om zo klimaatverandering tegen te gaan, wordt nog onvoldoende nagedacht over de gevolgen van een tekort aan materialen. Het gaat dan vooral over zogenaamde kritische materialen, materialen die voor ons welzijn en onze economie cruciaal zijn. “Gelukkig dringt het besef steeds verder door dat we hieraan veel meer aandacht moeten besteden”, aldus Erik Offerman

26 mei 2019

Ad van Wijk in diverse media

Goedkoop en groen waterstof komt er wel, denkt Ad van Wijk, professor Future Energy Systems.

21 mei 2019

Andrea Mangel Raventos in Delta

PhD candidate Andrea Mangel Raventos thinks we need more women in leadership positions in science and technology.

20 mei 2019

Earl Goetheer in de Volkskrant

Het is industrieel afval, de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering en… een grondstof die geld waard is. Afgevangen CO2 bewijst zich steeds vaker als bouwsteen voor allerlei nuttigs, van paprika’s tot medicijnen.

13 mei 2019

Sebastien Callens & Amir Zadpoor in Materials Today

Origami enables the creation of three-dimensional structures from flat two-dimensional shapes. While the traditional Japanese art uses paper as its medium, materials scientists are employing this concept to construct three-dimensional structures from other materials but so far only with flat surfaces.

29 april 2019

Paul Breedveld in NWO

Ingenieurs van de Bio Inspired Technology Group (BITE-Group) van de TU Delft gebruikten de zogenoemde legboor van de sluipwesp als inspiratiebron om dunne naalden voor medische toepassingen te bouwen. Ze bestudeerden de werking en bouwden verschillende prototypes. “We hebben nu naalden van 0,45 millimeter dik, dat is slechts drie keer zo dik als een mensenhaar. De naald is flexibel en stuurbaar en trekt zich automatisch door het weefsel voort”, zegt hoogleraar Medical Instruments & Bio Inspired Technology Paul Breedveld.

25 april 2019

Arjan Mol in Maintenance magazine

‘Bij het ontwerpen en produceren van metalen constructies wordt doorgaans op alle aspecten van het project gelet. Maar helaas is goed corrosiemanagement vaak een onderbelicht onderdeel’, zegt prof. Arjan Mol

25 april 2019

Ad van Wijk in Etotaal

Waterstofauto's kunnen als buffer fungeren in een duurzaam energiesysteem.

15 april 2019

Riender Happee in BNR Newsradio

Luister naar de fragmenten

15 april 2019

Frédérique Meeuwsen in Delta

Het lukte onlangs voor het eerst om gechipte instrumenten tijdens een echte operatie te gebruiken. De chips geven informatie die operaties efficiënter en veiliger maken.

11 april 2019

Jaap Harlaar op Radio West

Een kijkje in de zorg van de toekomst met Medical Delta, een samenwerkingsverband tussen de universiteiten en academische ziekenhuizen van Leiden en Rotterdam en de TU Delft.

08 april 2019

Jerry Westerweel in Delft Integraal

Delftse stromingsdeskundigen hebben een model gemaakt van hoe luchtverontreiniging van de A13 zich verspreidt door het aangrenzende Overschie. Het DisTUrbE project (dispersion in the turbulent urban environment) test de effectiviteit van maatregelen tegen luchtvervuiling.

04 april 2019

Erik Offerman in Delta

Delven, gebruiken en weggooien. We hebben nooit anders gedaan. Maar volgens Erik Offerman moet het roer om. Hij schreef er een boek over voor (toekomstige) ingenieurs.

01 april 2019

e-Refinery in diverse media

TU Delft, Shell en diverse Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) investeren samen 5 miljoen euro in de ontwikkeling van elektrochemische technologie voor verduurzaming van de petrochemische industrie.

21 maart 2019

Barry Fitzgerald in Delta

“This is not your standard innovation lecture”, says Barry Fitzgerald. There'll be quizzes, film trailers and more in the BingeWatch Academy starting Thursday night 14 March.

19 maart 2019

Riender Happee in NRC

„Versnellingen zijn evenredig aan krachten en spanningen in weefsels. En daarmee maatgevend voor de kans op letsel”, zegt Riender Happee, werkzaam bij TU Delft en gespecialiseerd in onderzoek naar autobotsingen.

14 maart 2019

Rudy Negenborn in diverse media

Als schepen en andere transportsystemen onderling informatie uitwisselen, kan de infrastructuur veel efficiënter en duurzamer gebruikt worden. Dat stelt Rudy Negenborn, hoogleraar Multi-Machine Operations & Logistics. Hij houdt op 15 maart zijn inaugureale rede houdt aan de TU Delft.

04 maart 2019

Joost de Winter in de Volkskrant

De ene na de andere beroemde studie blijkt een andere uitkomst te krijgen als het experiment wordt herhaald. Om te leren wat zo’n herhaalstudie zegt, deden Delftse onderzoekers er ook een: verraden pupillen iemands emoties?

25 februari 2019

Frédérique Meeuwsen in diverse media

In de operatiekamer van de toekomst worden met chips alle bewegingen van de chirurg gevolgd. Het moet de veiligheid voor patiënten verbeteren.

25 februari 2019

Arjan Mol in Medisch Contact

De vervanging van chroom-6-houdende verven door chroomvrije verven is nog niet zo eenvoudig, zeggen deskundigen.

25 februari 2019

Arend Schwab in De Telegraaf

Het is een lokaaltje van amper veertig vierkante meter dat je zomaar voorbijloopt op de TU Delft. Je hebt niet in de gaten dat hier het walhalla van de fietswetenschap onderdak heeft. Wereldwijd worden de ontwikkelingen die hier gedaan worden in de gaten gehouden. De laatste vinding is een fietssimulator, die levens moet gaan redden...

18 februari 2019

Bachelorstudenten Maritieme Techniek in Delta

Opblaasbare airbags kunnen helpen voorkomen dat schepen kapseizen wanneer ze beschadigd zijn. Delftse studenten berekenden hoe deze extra veiligheidsmaatregel kan worden bereikt.

12 februari 2019

Barry Fitzgerald in Delta

For Barry Fitzgerald, superheroes like Iron Man are no longer fantasy. He aims to use technology to create actual superhuman powers that have a positive influence on society.

11 februari 2019

Jan Klein op NPO Radio 1

In het Antonius Ziekenhuis in Sneek worden al maanden geen patiënten meer opgenomen bij de polikliniek reumatologie. De oorzaak: artsen liggen met elkaar overhoop. Specialisten die ruzie maken: niet voor het eerst. We gaan terug naar 2006, naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Met Jan Klein, hoogleraar Patiëntveiligheid aan de TU Delft, en destijds onderzoeker naar de situatie in Nijmegen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg, blikken we terug.

31 januari 2019

Paul Breedveld in Alliance of Advanced BioMedical Engineering

The same mechanism that enables a parasitic wasp to lay her eggs inside a caterpillar without killing it could one day help surgeons operate deep inside the human brain or reach tumors in parts the body that are currently inaccessible.

24 januari 2019

Nima Tolou in Delta

Pacemakers run out of batteries after around 7 years, so wearers undergo several open-heart operations during their lifetime to replace them. The solution? The heart itself.

22 januari 2019

Victor Gonzalez en Joris Dik over Rembrandt’s verftechniek in diverse media

14 januari 2019

Jaap Harlaar in Kennislink

‘In het ziekenhuis staat straks een ingenieur naast je bed’ (Dutch)

14 januari 2019

Henk Polinder in NOS Radio 1 Journaal

Henk Polinder (MTT) has radio talk on challenges of wave energy extraction in NOS Radio 1 Journal. (Dutch)

18 december 2018

Steven den Dunnen in Delta

17 december 2018

Sikke Klein in Energienieuws

17 december 2018

Peter Steeneken in Linkmagazine

17 december 2018

Nima Tolou in Experiment NL